Viktor Webeklint tillhör de tio främsta skyttarna inom grenen 60 meter skott liggande i Sverige. Han var given i juniorlandslaget men har ännu inte slagit sig in på allvar i seniorlandslaget. Foto: Andreas Holm

Viktor Webeklint tillhör de tio främsta skyttarna inom grenen 60 meter skott liggande i Sverige. Han var given i juniorlandslaget men har ännu inte slagit sig in på allvar i seniorlandslaget. Foto: Andreas Holm

Viktor tillhör topp tio i Sverige

Åkarpsskytten har fått blodad tand inför årets SM

SKYTTE. Som junior blev det både guld, silver och brons i SM. Allt pekade bara uppåt för Viktor Webeklint. Som senior har det varit lite tuffare, men ändå tillhör 22-åringen de tio främsta skyttarna i Sverige. Och i en tävling i Hannover för två veckor sedan blev det lagguld. – Jag ligger för tillfället delad trea i grenen 60 meter liggande, berättar Viktor Webeklint som sedan ett par år tillbaka tävlar för Åkarps SSK och Furulund SF.

I Åkarp gäller inomhusgrenen luftskytte. Laget vann årets Stora Skåneserie efter fem vinster och en förlust. Viktor Webeklint sköt 2300 poäng. Och det var för att komma ut och tävla och utvecklas som valde han valde att lämna moderklubben Staffanstorps Skyttegille. – Jag var kände mig lite ensam och var en av få som verkligen satsade. Sedan ville jag gärna hitta en klubb som hade digitalt system, där man slapp papperstavlorna så att man kunde fokusera mer på skyttet. Jag lämnade för grönare ängar. Först gick resan till Furulund SF där Viktor hade en kompis. Han var även medlem i Åkarp och på den vägen blev det medlemskap i två klubbar.

Han har även skaffat sig mer kunskap och erfarenhet från en fyra år lång utbildning i Norge inom idrott och skytte. Först ansökte Staffanstorpsskytten om en plats till den svenska Skytteskolan i Östersund men kom inte in. Efter det blev han själv kontaktad av Svenska Skyttesportförbundet. – De tipsade om skolan i Norge, så jag sökte dit och kom in. Där fick Viktor uppleva både skytte, skidskytte och fotboll på idrottskolan. – Vi lärde oss av varandra. Men det tog någon månad att komma in i det norska språket. – Jag är lite unik också. Var enda svensk i klassen och det kändes rätt skoj. Bästa meriten som senior är student-OS i Kina där han tillsammans med Dagstorpsskytten Sam Andersson och Philip Järpenby tog lagbrons. På SM har det däremot inte gått lika bra som under junioråren då han även var med i juniorlandslaget. – Det var lite skrämmande att plötsligt få möta sina idoler som man såg upp till som junior. Och i landslaget är det svårt att slå sig in. De som är med där har stor erfarenhet och presterar alltid bra. Det är nyckeln – att vinna ett mästerskap. Just nu tränar han för SM. Något han tror går bättre än tidigare. – Jag har fått lite blodad tand efter framgångarna i år. Det är inte omöjligt att jag kan vinna, säger han.

Publicerad 22 May 2012 09:00