Alexander Berntsson och Simon Månsson testade draksurfning för första gången.

Alexander Berntsson och Simon Månsson testade draksurfning för första gången. "Duktiga killar. Men draksurfning är en svår sport i början", betygsatte instruktören Peter Lidde Rosenqvist.

Habo Ljungs draksurfare tjuvstartade sitt 5-årsjubileum

Av
Anders Sandström

KITESURFING. Det är fem grader i vattnet och råkallt i luften. Men det blåser goda åtta sekundmeter. Det gör ställningen oavgjord i matchen mellan människan och vädrets makter. Åtminstone om man är draksurfare.
- Kylslaget. Men samtidigt perfekt vind, konstaterar Peter Lidde Rosenqvist.
Han är en av landets mest meriterade kitesurfinglärare. Den här söndagen har han fått något att bita i. Alexander Berntsson, 23 och Simon Månsson, 21, ska för första gången få känna på draksurfning ute på Lommabuktens blanka – nåja - vattenspegel.
- Vi börjar med säkerhet på land. Den som inte vet vad han håller på med kan lätt tappa kontrollen annars och flyga in i både hus och träd. Draken utvecklar enorma krafter, förklarar Peter.

Så de första övningarna får bli med en minidrake – styrning, kontroll, svängar i olika "vindfönster".
- Killarna är duktiga. Men det här är ingen lätt sport. Det lär visa sig när vi kommer ut i vattnet. Bara att ta sig upp på brädan är lite av Bambi på is, säger Peter.
Då är det våtdräkt, hängsele, handskar och hjälm som gäller. Skarpt läge. Det kalla havsvattnet och den sydvästliga vinden ger ingen nåd åt den som är illa klädd. Annars är havsbukten utanför Habo Ljung den bästa platsen i Sverige för kitesurfing.
I alla fall om Peter Lidde Rosenqvist får bestämma.
- Långgrunt 400 meter ut och plattvatten utan stora vågor som i Skanör/Falsterbo. Till och med bättre än El Gouna (Egypten) där vi startade skola i vintras.
- Lomma är alltid hemmaplan – även om det är "litta" kallt.

Alexander Berntsson och Simon Månsson lyckas ta sig upp på brädorna och får faktiskt också till draksurfningen – åtminstone fläckvis om man säger så. Men det är uppenbart att en draksurfare har mycket att hålla reda på.
- Balansen, kiten, kontrollen, vattnet, vinden, vågorna – det är inte lätt, säger Peter med ett skratt.
Ett uppmuntrande sådant.
Vad är kärnan i kitesurfing för dig?
- Friheten ute på det öppna havet. Att man kan hoppa så många meter upp i luften med hjälp av draken och vinden. Att man kan utveckla sin surfning hur långt som helst.
- Jag är helt frälst på den här sporten!
Förra året hade hans företag Kitelife cirka 200 elever i Lomma. I år när det är femårsjubileum hoppas han på fler.
- Man kan faktiskt bli rätt duktig bara över en sommar. Men det gäller att våga pröva säger han.

KITESURFING

Kitesurfing eller draksurfing innebär segling genom att man åker efter en drake på vatten. Normalt kitesurfar man stående på en surfbräda. Drakens storlek, som väljs efter hur mycket det blåser och hur mycket surfaren väger, kan variera från två till tjugoen kvadratmeter. En annan variant av draksurfing är snowkite som åks på skidor eller snowboard.

Publicerad 04 April 2010 00:00