Maria Knutson Wedel börjar som ny rektor för SLU i juni.

Maria Knutson Wedel börjar som ny rektor för SLU i juni. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Lantbruksuniversitetets nya rektor brinner för hållbarhet

Nu har regeringen utsett SLU:s nya rektor

SVERIGE.

Nu har regeringen tagit det formella beslutet. Maria Knutson Wedel blir ny rektor för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Av
Lena Karlsson

– Jag vill önska Maria Knutson Wedel lycka till och ser fram emot ett givande samarbete framöver, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande från regeringen.

Den nya rektorn komer från en tjänst som vicerektor för utbildning och livslångt lärande på Chalmers. Det var också där som hon 1988 blev civilingenjör i teknisk fysik, doktorerade i fysik år 1996 och varit biträdande professor i konstruktionsmaterial sedan 2009.

– Jag är genuint glad över att få chansen att arbeta för SLU. Det är ett spännande universitet med stor bredd och man arbetar med många av de nyckelfrågor som är viktiga för framtiden, säger tillträdande rektor Maria Knutson Wedel i ett pressmeddelande från SLU.

Där står det också att hon brinner för hållbar utveckling både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Rollen som rektor kommer hon att ta sig an med stor nyfikenhet och öppenhet.

– Jag kommer att utöva ”management by train” för att lära känna SLU: s många delar och träffa medarbetare för att lyssna och förstå, säger hon.

Maria Knutson Wedel tillträder sin tjänst den 15 juni.

Publicerad 07 June 2019 00:00