Uppskattade körledaren Sara Söderström omgiven av körsångarna Marta Nowak, Johan Ascard, Christina Lunner Kolstrup och Lars-Erik Larsson.

Uppskattade körledaren Sara Söderström omgiven av körsångarna Marta Nowak, Johan Ascard, Christina Lunner Kolstrup och Lars-Erik Larsson. Foto: Lena Karlsson

"Här bara släpper vi allt och hänger med"

Körsångare laddar för stor konsert

ALNARP.

På nationaldagen blir det en konsert som heter duga. Då samlas över 200 sångare från tre olika körer för en gemensam terminsavslutning.

Av
Lena Karlsson

– Det är roligt att samla alla mina tre körer, säger Sara Söderström som är körledare för två Joyvoicekörer i Lomma och Staffanstorp och barbershopkören Malmö Limelight Chorus.

De två Joyvoicekörerna har över 100 körsångare vardera medan Malmökören har 35 medlemmar. Även om alla inte kommer att delta vid avslutningskonserten blir det en kör med över 200 deltagare.

Lokaltidningen träffade fyra av dem för att höra vad tjusningen med körsång är. Det råder ingen tvekan om att de gillar både körledaren och gemenskapen.

– Detta är så otroligt roligt. Det blir en sådan stämning när man sjunger så många tillsammans. Jag är själv annars bilsångare till skillnad från många andra som sjunger i duschen, säger Christina Lunner Kolstrup som sjunger i Joyvoicekören i Staffanstorp.

Lika entusiastisk är Johan Ascard som tillsammans med sin fru varit med Joyvoicekören i Lomma sedan starten.

– Det är veckans grej. Jag sjöng under studentåren för 30 år sedan men kom sedan ifrån sjungandet.

Han gillar särskilt att Joyvoicekören riktar sig till alla och att man inte sjunger efter noter.

– Sedan gillar jag att det är en popkör. Annars finns det mest kyrkokörer.

I Lommakören sjunger även Marta Nowak från Åkarp som började sjunga nu i vår. För henne är körsången viktig ur flera synpunkter.

– Körsången är pricken över i. I hela mitt liv har jag funnits till för andra och annat. Så nu är det dags att göra någonting för mig själv. Det är också en del av min rehabilitering efter att ha drabbats av cancer och stroke. Med körsången kan jag öva upp miner och sociala kontakter. Min rehab har gått jättesnabbt.

I samma kör sjunger Lommabon Lars-Erik Larsson som har musicerat hela sitt liv. Detta är första gången som han sjunger i kör.

– Innan har det bara varit jag, men nu tränar jag intensivt på att vara "vi". Det är så roligt. jag måste vara dödssjuk för att missa ett övningstillfälle.

En annan sak som de fyra körsångarna framhåller är rörelsen, prestigelösheten och körledaren Sara Söderström.

– Vi har så många andra krav på oss idag. Men här kan vi släppa allt och bara hänga med, säger Christina Lunner Kolstrup.

– Sedan har vi en sådan fantastisk körledare, säger Lars-Erik Larsson.

– Ja, och det gör inte så mycket om man råkar sjunga lite falskt, säger Marta Nowak.

Intresset för körsång är så stort att medlemmarna i Lommakören redan nu planerar spontana körträffar under sommaren.

– Vi är några som tycker att det blir för långt uppehåll mellan terminerna, så tanken är att de som kan träffas spontant för sjunga i sommar, säger Lars-Erik Larsson.

Konserten

You’re the voice hålls den 6 juni vid två tillfällen, klockan 17 och 19, i Alnarpsgårdens aula. Allt överskott går till Unicef.

Publicerad 26 May 2019 00:00