Avgående oppositionsrådet Lisa Bäck vid invigningen av Lervikskolan i Lomma.

Avgående oppositionsrådet Lisa Bäck vid invigningen av Lervikskolan i Lomma. Foto: Lena Karlsson/arkiv

Lisa Bäck lämnar över oppositionsrollen

Men stannar ändå kvar som ersättare

LOMMA.

Oppositionsrådet Lisa Bäck (S) lämnar i höst den rollen. Istället är det Per Bengtsson som blir hennes efterträdare från 1 september

Av
Lena Karlsson

– Men jag kommer ändå att stanna kvar. Väljarna har ju valt mig för denna mandatperioden så jag kommer att finnas kvar som ersättare och stöd för vårt nya oppositionsråd, säger Lisa Bäck.

Hon kommer att ha kvar vissa uppdrag, men rollen som oppositionsråd och minoritetsföreträdare släpper hon till sin efterträdare.

Varför lämnar du nu?

– Jag är 66 år och vill ha tid över till att göra annat. Mitt barnbarn bor i Stockholm och tyckte det var jätteroligt. "Då kan du ju komma och bo hos oss om du vill".

Någon flytt till Stockholm är inte inplanerad men mer tid till barnbarnet kommer det att bli.

Hur har din tid som oppositionsråd varit?

– Det har varit roligt och stimulerande. Det är en kommun med ett gott debattklimat och där alla anstränger sig för att göra det så bra som möjligt för Lommaborna.

Vad har ni kunnat påverka i denna Moderatstyrda kommun?

– En hel del faktiskt. Flera saken som genomförs har vi förslagit först. Så var det till exempel vid Bjärreds Saltsjöbad där vi motsatte oss byggnation. Det genomfördes senare fast med hänvisning till att bevara bokskogen där. Vi har också haft ett eget arkitektförslag för området vid Medborgarhuset och Netto. Vi har länge velat att man ska se helheten i Bjärred, och det har vi fått gehör för nu.

Finns det någonting som du är mindre nöjd med?

– Ja, det tog alldeles för lång tid innan man tog hem äldreomsorgen i kommunal regi. Nu hoppas jag verkligen att det går åt rätt håll.

Ni har även motsatt er försäljningen av Pilängsbadet?

–Ja, det är skamligt. Det är bara att konstatera att köparen gjorde en väldigt bra affär med en tomt på ett så central läge. Men vad händer sen om 15 år?

Vad har du att säga om din efterträdare Per Bengtsson?

– Han har följt mig i ett och ett halvt år nu och det fungerar väldigt bra. Han är 37 år, småbarnsfar och sjuksköterska. Vi som är äldre har ett ansvar för att lämna över och dela med oss av vår kunskap till den yngre generationen. De kommer bli jättebra med Per.

Har du någonting som du vill säga till Lommaborna?

– Ja, jag vill tacka för alla goda samtal och alla tjänstemän för deras goda arbete.

Publicerad 16 May 2019 00:00