Elevernas resultat borde vägas in mer, tycker Robert Wenglén (M).

Elevernas resultat borde vägas in mer, tycker Robert Wenglén (M). Foto: adobe stock

Sjunkande betyg för Lomma i ny skolranking

Robert Wenglén: "Jag tycker att det är vilseledande"

LOMMA.

Lärarnas riksförbund, LR, släppte nyligen en ranking över bästa skolkommun i landet. Lomma som brukar tillhöra toppskiktet i denna typ av mätningar får i denna nöja sig med plats 127 av landets 290 kommuner.

Av
Lena Karlsson

Enligt LR själva är skolrankingen en annorlunda sammanställning som visar hur väl kommunerna presterar utifrån sina olika förutsättningar.

– Vår bild av att alla elever inte får samma chans bekräftas återigen. Det spelar allt större roll i vilken kommun du bor. Det kan inte kallas något annat än ett misslyckande och är fullständigt oacceptabelt, säger förbundsordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande

I undersökningen jämförs kommunerna med hänsyn till resurser till undervisning, lärarlöner, lärarnas behörighet och elevresultat.

"Jag blir nästan irriterad"

Den nya rankingen faller inte i god jord hos kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M)

– Jag blir nästan irriterad. Detta är ur ett fackligt perspektiv och visar hur mycket kommunerna satsar på lärarna och inte hur det går för eleverna. Jag tycker att det är vilseledande, säger den tidigare ordförande i barn-och utbildningsnämnden, Bun.

Men finns det inte en poäng i att se det ur lärarnas perspektiv?

– Jovisst, men då får de rubricera om det till en ranking om i vilken kommun som det är bäst för lärarna. Här är elevernas kunskap bara en av flera parametrar. Det är som att blanda ihop hockey, fotboll och golf för att säga vilket som är den bästa fotbollsklubben. Om man ska ranka landets skolkommuner ska det vara utifrån elevernas resultat utifrån meritvärde, antal godkända och gymnasiebehörighet.

Lommas resultat

Undervisningskostnader: 148

Lärarlöner: 160

Lärarbehörigheter: 134

Elevresultat: 106

Totalt: 127

Rankingplats av landets 290 kommuner.

Källa: Lärarnas riksförbund

Publicerad 14 May 2019 00:00