Asif lagar paella

Asif lagar paella Foto: Privat

Asif sprider spansk stämning i din trädgård

"Det började med att mina vänner frågade om jag kunde laga mat till deras 50-årsfest"

BJÄRRED. För 24 år sedan kom Asif Bokhari Bustamante till Sverige för att jobba med systemutveckling. Idag driver han sitt egna råvaruföretag som inte bara erbjuder ekologiska delikatessvaror utan även paellafest hemma i skånebornas trädgårdar.

Av
Maja-Wera Honkanen

Från början var Bustamante ett företag som bara levererade råvaror. Men sedan tre år tillbaka går det även att boka Asif till event. På somrarna åker han hem till folk för att laga Paella på fester och större firanden.

– Det började med att mina vänner frågade om jag kunde laga mat till deras 50-årsfest. Det hela blev en succé och ryktet om min Paella spred sig. Men det är inte catering eftersom jag lagar maten på plats.

Rättens huvudingrediens är ett fylligt ris med mycket stärkelse, ett så kallat bombaris, som man blandar med kyckling och skaldjur. Asif menar att den perfekta paellan ska vara enkel i sin helhet.

Folk tror att de kan ha i vad som helst bara för att det är spanskt, som till exempel chorizo. Jag älskar chorizo men inte i paella. Folk lägger i allt möjligt. Som om det vore en pizza fast med ris.

Asif flyttade med sin fru och deras tre barn från Spanien år 1995. Han hade fått jobb som systemutvecklare i Lund och köpte därför hus i Bjärred.

Vi fick ett bra intryck av kommunen och fastnade framför allt för skolorna. En av anledningarna till att vi flyttade var för att våra barn skulle få en svensk utbildning.

För 15 år sedan startade han råvaruföretaget Bustamante för att lära sina två döttrar om självständighet och entreprenörskap.

– Det är viktigt att ha businesstänk. Man ska inte bara sitta och få betalt utan att prestera eller leverera.

Tanken var att döttrarna skulle vara huvudansvariga för företaget medan Asif bara skulle finnas som stöd. Idag är Bustamante hans heltidsjobb.

Jag blev mer och mer involverad medan tjejerna blev upptagna med annat. Det slutade med att jag tog över verksamheten helt och sa upp mig från jobbet om systemutvecklare.

Publicerad 11 May 2019 15:00