Liv Leijon med två av de fem andra dansarna i föreställningen - Ella Nordqvist och Elvira Fredriksson.

Liv Leijon med två av de fem andra dansarna i föreställningen - Ella Nordqvist och Elvira Fredriksson. Foto: privat

Liv återkommer till Lomma med dansen Livet

Visar dansföreställning om psykisk ohälsa på Pilängskolan

LOMMA.

När hon gick i högstadiet på Pilängskolan mådde hon inte bra psykiskt. men tack vare dansen och hjälp från lärare mår hon mycket bättre idag. Nu återkommer hon till skolan med en dansföreställning.

Av
Lena Karlsson

Hon är uppvuxen i Lomma men flyttade från orten 2016. Nu tar hon snart studenten från estetiska programmet med dansinriktning på Katedralskolan i Skara.

Där sätter hon och hennes klasskamrater upp "Sunda själar" som baseras Ken Keseys Gökboet. Parallellt med studierna har hon dessutom arbetat med dansföreställningen "Livet" som riktar sig till unga.

– När jag själv var ung och gick på högstadiet mådde jag psykiskt dåligt. Dansen blev min räddning, berättar Liv Leijon.

"Dansen blev min räddning"

Tanken med Livet, som hon sätter upp tillsammans med dansgruppen InSight, är att visa på dansens betydelse vid psykisk ohälsa.

– Det jag vill förmedla är att det är okej att må dåligt, och att sträcka ut handen efter hjälp.

När hon själv gick på Pilängskolan fick hon hjälp av både lärare och dansen.

– Ibland ser man inte själv hur dåligt man mår. Så var det med mig, men mina lärare såg hur illa det var och hjälpte mig.

Trots att hon nu håller på att avsluta gymnasiet i Skara har hon fortfarande kontakt med lärare på Pilängskolan. Det är också där som föreställningen, som tar upp frågor om psykisk ohälsa, ätstörningar och självbild, har premiär i den 21 och 22 maj.

Förutom ett dansinslag som de fem professionella dansarna i InSight står för, har Liv Leijon själv koreograferat hela dansföreställningen.

– Det ska bli väldigt kul att komma tillbaka till skolan med dansföreställningen. I några av klasserna pratar vi om frågorna efteråt. I andra klasser håller vi en workshop med dans.

Vad har du för planer sedan?

– Jag hoppas på att kunna spela föreställningen även på andra skolor, men även på andra scener.

Publicerad 07 May 2019 00:00