Ann-Sofi Larsson.

Ann-Sofi Larsson. Foto: Privat

Kåseri: Habo Ljung är guld värt

KÅSERI. El Yaque i Venezuela, Jericoacoara i Brasilien, Dahab i Egypten, Sota Vento på Fuerteventura, kända vindsurfingmekkan i världen. De bjuder alla på sol, vind, varmt vatten och underbara stränder. De har dock det gemensamma att de inte är så bra vindsurfingställen som Habo Ljung i Lomma är

Många gånger, när mitt flygplan gått ner för landning, har jag sett ut över bukten och konstaterat, att för min del behåller Lomma sin plats som världsbäst!

Vad gör då Lommas Habo Ljung så lämpat för vindsurfing? Som vindsurfare vill man antingen ha vågor eller riktigt platt vatten som i Habo Ljung. Det kan bli plattvatten överallt om vinden blåser inifrån land, men då blir det extremt byig vind. I Habo Ljung finns ett stort område med plattvatten på grund av att sandreven minskar vågorna, men med jämn vind utifrån havet.

Plattvatten är bäst för nybörjaren. Många färgglada nybörjarsegel syns hela sommaren med människor som upplever något helt nytt, kanske något av det roligaste de hittills gjort.

Så kallade freestyle-vindsurfare vill också helst ha plattvatten, när de gör sina otroliga och övermänskliga hals- och benbrytande konster.

Vill man åka riktigt fort krävs även då plattvatten, så att vågorna inte ska ta ner farten. När det blåser mycket samlas de s.k. speedseglarna och åker så fort att man knappast vågar titta på dem.

Det är bra för alla surfare att man bottnar, för då hoppar man bara upp på brädan, i stället för att vattenstarta på djupt vatten, dvs. ligga i vattnet och låta vinden dra upp segel och kropp. Det tar kraft och kräver sin speciella kunskap.

Det grunda vattnet är också en fördel under kallare månader, för om det händer något, går det att promenera iland och surfaren riskerar inte att ligga och driva i kallt vatten.

Habo Ljung har nästan inga stenar, vilket är ovanligt vid grunda stränder. Stenar smäller effektivt och oåterkalleligt av surfbrädans dyra fenor.

Många kör långa sträckor för att få nöjet att surfa i Habo Ljung. Och under sommaren är det många förväntansfulla vindsurfare som har Habo Ljung som ett självklart semestermål.

Tack Lomma, för att jag får vindsurfa i ert fantastiska Habo Ljung!

Habo Ljung är GULD värt för vindsurfare

Ann-Sofi Larsson

Publicerad 18 April 2019 00:00