Under sommaren kan sjöräddarna få in flera larm under en dag.

Under sommaren kan sjöräddarna få in flera larm under en dag. Foto: Mats Ryde

Sjöräddare saknar personal inför sommaren

Risken med för få frivilliga är man inte kan åka på alla larm

LOMMA/FALSTERBO. Förra året skedde rekordmånga sjöräddningar runt om i landet, enligt Sjöfartsverket. Ofta är det något av de frivilliga Sjöräddningssällskapen som åker ut på räddningsuppdragen. I Lomma och Falsterbo saknar sjöräddarna personal inför sommaren.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Sjöräddningssällskapen från Falsterbo och Lomma räddar båtar och människor i sjönöd i Lommabukten och runt Näset och Malmö. Larmen kan handla om allt från insatser där liv är i fara, till fritidsbåtar som fått motorhaveri. Inför sommaren har man svårt att rekrytera frivilliga, skriver Sydsvenskan.

– Vi skulle behöva få in ungefär fem till inför sommarsäsongen, säger Hannes Pennsäter som är livräddare i Lomma till tidningen.

Ungefär tio personer är aktiva i föreningen i Lomma idag. Alla arbetar i olika jourskift under dygnet. På ett år åker man ut på ungefär hundra larm.

I Falsterbo är man 38 stycken sjöräddare. Där får man ihop bemanningen och behöver nästan aldrig ha stängt. Det beror på att en liten grupp frivilliga hjälps åt att täcka upp alla pass.

Risken med att vara för få frivilliga är man inte har möjlighet att åka på alla larm som kan komma in de sommardagar när många människor är på stranden eller ute med båten. Man riskerar också att slita ut den grupp med frivilliga sjöräddare som finns.

Utryckningstiden kan vara ett problem när man rekryterar. Bara en kvart efter att ett larm kommit in ska en båt med ombytta sjöräddare vara på väg mot olycksplatsen. Arbetar man dagjour innebär det att man måste ha ett jobb som man kan lämna med bara några minuters varsel. Man kan heller inte jobba på annan ort.

Under högsäsongen från maj till september kan sjöräddarna få in flera larm under en dag.

– Mitt rekord ligger på sju stycken. Man hann precis komma in till hamnen innan det larmade igen, säger Pernilla Magaard som är sjöräddare i Lomma.

Publicerad 10 April 2019 14:31