Dregens skisser säljs som seriegrafier. I maj ställer han ut på Lomma bibliotek.

Dregens skisser säljs som seriegrafier. I maj ställer han ut på Lomma bibliotek. Foto: Pressbild

Dregen dubbelt aktuell i Lomma

”Jag tror faktiskt aldrig att jag har varit där men jag har hört att där ska vara fint”

LOMMA. Rocklegenden Dregen är mest känd som gitarrist i rockbanden Backyard babies och The Hellacopters. Sedan ett par år tillbaka ägnar han sig även åt konst. I maj besöker han Lomma. På biblioteket kan man se hans utställning ”Sketches of Sweden” och i slutet av månaden spelar han på Lommafesten.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Andreas Tyrone Dregen har länge haft som vana att skissa eller ”kladda” som han själv säger. Det kan handla om idéer kring allt från skivomslag till gitarrpedaler.

– Jag ritar på baksidan av kvitton, cornflakespaket och det som finns nära till hands. Det ser ut som att en femåring har ritat.

Vännen Tony fick syn på Dregens skisser. Han föreslog att skisserna skulle tryckas upp på stort papper. Till att börja med var Dregen skeptisk, berättar han.

– Det har aldrig varit meningen att någon annan än jag ska titta på mina skisser.

Nu säljs Dregens idéskisser som så kallade seriegrafier. Åtta stycken olika seriegrafier går att köpa i mappar om fyra. Med varje mapp följer också en bild på slutresultatet. På så vis blir det tydligt hur en skiss gått från idé till verklighet.

Dregen har även designat en fåtölj som är en del av utställningen. Han kallar sin skapelse för ”The Punk Throne” eller Punktronen. Det är en användarvänlig möbel med sidofickor som man kan lägga fjärrkontroller och Ipads i.

– Jag är trött på tavlor som konstform. De är lite platta. Min fåtölj är som en blandning av en kungatron, Sherlock Holmes och ett lapptäcke.

Fåtöljen har Dregen själv designat och döpt till The Punk Throne.

Fåtöljen har Dregen själv designat och döpt till The Punk Throne. Foto: Pressbild

Utställningen ”Sketches of Sweden” öppnar på Lommas bibliotek den 4 maj klockan 13 till 15. Det är den lokala konstföreningen som bjudit in Dregen. Han kommer att närvara på en andra vernissage den 25 maj. Samma dag spelar han på Lommafesten.

Där kommer han att uppträda tillsammans med Nicke Borg som han tidigare spelat tillsammans med i Backyard Babies.

– Det blir lite av en specialare. Nicke och jag kommer att spela ihop som en duo. Vi tjuvstartade redan runt jul och har gjort om både gamla och nya låtar till akustiska versioner.

Förutom gemensamma hits kommer artisterna att bjuda på akustiska varianter av egna sololåtar och spela covers av andra artister.

– Det kommer inte att bli lika stor decibelvägg som folk är vana vid. Det blir mer som ett varmt röj. Vi kanske till och med sitter ner. Det har aldrig hänt förr men att stå upp när man spelar akustisk gitarr är lite som att spela fotboll när man är stelopererad. Det känns inte rätt.

Genom åren har Dregen turnerat till många orter i vårt avlånga land. Han säger att han kan skriva under på att det är första gången han spelar i Lomma.

– Jag tror faktiskt aldrig att jag har varit där. Men jag har hört att där ska vara fint.

Publicerad 08 April 2019 11:02