"Jag tycker att det är diskriminerande", säger Maria Lundin. Foto: Lena Karlsson

Arbetande går före i kön på vårdcentralen: ”Jag tycker att det är diskriminerande”

Verksamhetschef: "Så har vi haft det under många år"

LOMMA.

Maria Lundin, 75 år, är diabetiker och går därför på provtagning en gång om året. I år har hon bytt till en ny medicin som gjorde att hon hittills i år har varit tvungen att gå dit två gånger. Båda gångerna har de som arbetat fått gå före henne i kön.

Av
Lena Karlsson

– Jag tycker faktiskt att det är diskriminerande. Även vi som är äldre kan ha saker inplanerade, säger hon.

En av gångerna hade hon bilen fullpackad med hunden och allt. Detta för att köra fyrtio mil till sitt lantställe direkt efter provtagningen.

– Jag kom dit klockan åtta och tog en nummerlapp. Men sköterskan gick inte efter nummersystemet utan frågade om det fanns någon som skulle till jobbet, och så fick de gå före oss andra i kön.

Maria Lundin har förståelse för att de som jobbar kan ha bråttom och behöver komma in tidigt.

– Men då kan de väl säga till att vi andra ska komma vid en annan tid. Så slipper vi sitta där och vänta i onödan. Bara för att man är pensionär betyder inte det att man inte har andra saker inplanerade.

En av gångerna blev hon dessutom illa bemött.

– Eftersom jag hade bråttom var det någon som var vänlig att ge mig sin nummerlapp så att jag kunde gå in före. Men då blev jag avsnäst av en sköterska.

Hon vill dock inte skylla på personalen, eftersom hon för det mesta får ett bra bemötande.

– Det är en ledningsfråga. Om det är så att yrkesverksamma ska få komma in först bör vårdcentralen informera om att de kan komma klockan åtta, så kan vi andra komma en halvtimme senare. Det är helt okej för mig, men någon sådan information har jag inte fått, säger Maria Lundin.

Enligt verksamhetsansvarig Sirkku Dahlberg har Lomma vårdcentral under en längre tid gett den som arbetar företräde mellan klockan kvart i åtta och halv nio på morgonen.

– Det gör vi för att den som arbetar har en tid att passa varje dag, och vi tycker inte att man då ska behöva ta ledigt en halv dag från jobbet för att gå på provtagning.

Men är inte det diskriminerande mot äldre och andra som inte arbetar?

– Vi ser det inte som diskriminerande. Vi tar prover på alla. Dessutom har provtagningen öppet hela dagen, utan lunchstängt.

"...vi tycker inte att man då ska behöva ta ledigt en halv dag från jobbet för att gå på provtagning."

Fast även pensionärer och icke-arbetande kan ju ha en tid att passa.

– Ja, men inte varje dag som de som arbetar. De kan ju dessutom ha lämnat barn på dagis innan de kommer hit.

Hade det inte varit bra om det fanns en speciell tid då de som inte arbetar kunde komma?

– Vi brukar ha ungefär fem personer som kommer för provtagning varje dag. Men vi kan inte veta om de är förvärvsarbetande eller inte som kommer under en specifik dag. Då riskerar vi att inte ha någon alls under en viss tid, och det är inte effektivt. Då har vi hellre öppet för alla. Hade vi inte haft det hade vi säkert fått kritik för det.

Har du någon förståelse för att man kan känna sig diskriminerad?

– Ja, jag kan ha viss förståelse för det. Men de flesta som kommer för provtagning hos oss vet vad som gäller, och tycker att det är okej att vi gör så här. Vi kan ändå bara ta in en i taget. Dessutom ska de flesta sitta stilla i en kvart före provtagningen så att inte resultatet påverkas, säger Sirkku Dahlberg.

Publicerad 06 April 2019 00:00