Handboll och taekwondo har mycket att lära av varandra, tycker Dennis Axnér ståendes i mitten längst bak. Kent Andersson i mitten är från Lomma Taekwondo och välkomnar samarbetet. Huvudtränare Henrik Brorsson står till höger.

Handboll och taekwondo har mycket att lära av varandra, tycker Dennis Axnér ståendes i mitten längst bak. Kent Andersson i mitten är från Lomma Taekwondo och välkomnar samarbetet. Huvudtränare Henrik Brorsson står till höger. Foto: Privat

Taekwondo och handboll ska lära av varandra

”Vi borde integreras mer med varandra”

LOMMA. Dennis Axnér är handbollstränare i Bjärred. Han är en av initiativtagarna till att Lomma Taekwondo-klubb och HK Ankaret nu kommer att ha gemensamma träningar. Han menar att det är två vitt skilda sporter som också har likheter, och mycket att lära av varandra.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Dennis Axnér har spelat handboll i hela sitt liv. Under en period blev hans son intresserad av kampsport. Far och son började träna taekwondo tillsammans.

De gemensamma träningarna kommer att pågå under våren och fram till hösten.

De gemensamma träningarna kommer att pågå under våren och fram till hösten. Foto: Privat

Sonen hittade tillbaka till handbollen och idag är Dennis tränare för hans handbollslag. Han ser nu tydligt hur taekwondoträning hade kunnat gynna många handbollsspelare, och tvärtom. Därför tror han på gemensamma träningar för de båda föreningarna.

– Inom både taekwondo och handboll gäller att vara snabb och rörlig. Snabbt fotarbete är också viktigt.

Båda sporterna är väldigt fysiska, menar Dennis Axnér.

– I taekwondo lär sig ungdomarna kroppskontroll. De lär sig att ta smällar och de blir tuffare i kroppen.

De ungdomar som tränar taekwondo är vana vid att tävla individuellt. Då menar Dennis Axnér att det kan vara en bra erfarenhet att få känna på hur det är att träna som ett helt lag.

– I handbollen har du en helt annan teamkänsla. Taekwondo är en mer individuell sport där du står ensam mot din motståndare.

Förutom att sporterna kan lära av varandra så finns det mer att vinna på ett samarbete mellan de två föreningarna. Dennis Axnér berättar till exempel att han och hans son är de enda som bor i Lomma och som tränar i Bjärreds handbollslag idag.

– Lomma och Bjärred är ju två beståndsdelar av samma kommun. Vi borde integreras mer med varandra.

De gemensamma träningarna mellan Lomma Taekwondo-klubb och HK Ankaret kommer att pågå under våren och fram till hösten. Förhoppningen är att fler föreningar ska inspireras och börja träna tillsammans.

Dennis Axnér vill uppmana både föräldrar och idrottsföreningar att tänka annorlunda.

– Som förälder behöver man inte tänka att det måste vara antingen eller. Barn och ungdomar kan blanda träningsformer. Man måste inte satsa på bara en idrott.

Publicerad 05 April 2019 09:36