Foto: Privat

Persiskt nyårsfirande drar besökare från hela Skåne

”Vi lämnar allt det dåliga från det förra året bakom oss och ger oss in i det nya”

LOMMA. För fjärde året i rad firas högtiden Nouruz. Starten på det persiska nyåret firas med bland annat mat, musik och discodans.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Nouruz – en vårfest för alla arrangeras av en lokal arrangörsgrupp i samarbete med Lomma församling och Kultur- och fritidsnämnden på orten. Man välkomnar festdeltagare från hela Skåne.

– Första året var vi cirka 300 stycken som firade Nouruz, år 2017 var vi ännu fler. Vi har gjort mer reklam via sociala medier till exempel, det har gjort att fler hört talas om festen, säger Taher Kashtmand som är en del av arrangörsgruppen.

De flesta som deltar i festligheterna brukar komma från Lomma men tidigare besökare har också tagit sig från större städer som Malmö, Lund och Landskrona. Det brukar vara blandade åldrar och nationaliteter som intresserar sig för vårfesten.

I årets program finns bland annat orientalisk dans och musik som spänner sig från blues/jazz till soulig pop och rap. För den danssugne kommer det även att finnas ett discogolv.

Under kvällen bjuds det på traditionell persisk mat. Exempel på rätter är kabuli, ris med lammköt, morötter och russin och gorme sabzi, som är en grönsaksgryta med nötkött i. Ett annat traditionellt moment under kvällen är att man hoppar in i elden – vilket kan förklaras som att festdeltagarna symboliskt hoppar in i framtiden och i det nya året.

– Vi lämnar allt det dåliga från det förra året bakom oss och ger oss in i det nya, säger Taher Kashtmand.

Den officiella högtidsdagen för Nouruz är i år torsdagen den 21 mars, men firandet sker några dagar senare i Lomma. Alla som vill vara med på vårfesten är välkomna till Dansrotundan, Strandvägen 120 den 24 mars klockan 18.00.

Publicerad 20 March 2019 00:00