"Gospel brukar få många som kanske är lite blyga annars att våga sjunga och ge järnet. Det finns en stor gemenskap i det hela som är svår att missa", säger Bengt Wittje.

Ny satsning på gospelkör i Lomma

Studieresa till Chicago väckte idé

LOMMA. Bengt Wittje är musikdirektör i Lomma församling och har en stor passion för gospel. Efter en studieresa till Chicago väcktes idén om en varaktig gospelkör i kyrkans regi. Nu söker han efter församlingsbor som är intresserade av att delta i kören. ”Gospel ligger mig varmt om hjärtat, där finns en positiv energi som smittar”, säger han.

Av
Elisaveta Gräsbeck

I nuläget har Lomma församling en gospeldag per år som riktar sig till kyrkans konfirmander. Konfirmandernas gospeldag har funnits i drygt tolv år och brukar vara en upplevelse för många.

– Gospel brukar få många som kanske är lite blyga annars att våga sjunga och ge järnet. Det finns en stor gemenskap i det hela som är svår att missa.

Själv fastnade Bengt Wittje för gospel för första gången när han var i tjugofemårsåldern och läste på Musikhögskolan i Malmö.

– Jag träffade en kille som hette Mikael Järlestrand då, en rätt känd profil inom kyrka och gospel. Jag var ute och spelade lite med hans band och kände mig väldigt hemma.

Bengt Wittjes kärlek till gospel visade sig på allvar under en studieresa till Chicago förra året – en resa han vill rekommendera fler att göra. Att möta ett större gospelsammanhang och få vara en del av gemenskapen betydde mycket för Bengt Wittje. Inte minst på ett mänskligt plan.

– Möten med människor inom gospelvärlden är fantastisk, generositeten och värmen är unik. För att inte tala om den genuina känslan i musiken. Gospel ligger mig varmt om hjärtat, där finns en positiv energi som smittar.

Han berättar om när han besökte i en kyrka i Chicago med plats för 8000 personer. Prästen i kyrkan hade noterat att en kvinna som alltid brukade närvara vid gudstjänst, plötsligt saknades i en bänkrad.

– Därefter uppmanade prästen resten av församlingen att höra av sig till kvinnan och förhöra sig så att allt var bra med henne. Där fanns en medmänsklighet och omtanke som kändes fantastisk. Att bli sedd av andra är något djupt mänskligt som vi alla behöver.

Tillbaka i Sverige igen fick Bengt Wittje idén att testa gospel i Lomma. Församlingen har tidigare haft ett kortare gospelprojekt som lockat deltagare. Den här gången är det inget projekt det är tal om. Det är tänkt att kören som bildas ska stanna och att det ska bli kontinuerlig gospel i Lomma. Just nu söker man efter kördeltagare via sociala medier. De som söker bör ha körvana.

– Cirka tio stycken har anmält intresse hittills. Vi vill gärna vara runt tjugo stycken för dynamikens skull. Eftersom vi bara ses några få gånger så behöver vi veta att vi får ihop det musikaliskt. Då behöver vi körmedlemmar som har lite erfarenhet av tidigare körsång.

Den 28 mars är första tillfället för körmedlemmarna att träffas. De träffas vid sju tillfällen och sjunger tillsammans, varje gång avslutas med en gospelgudstjänst. Den 12 maj klockan 18 är det dags för gospelkonsert i Lomma kyrka.

Publicerad 13 March 2019 00:00