Efter en natt hos Spillepengens Fågelskydd kvicknade denna kråka till och kunde släppas ut i parken igen morgonen dagen efter.

Efter en natt hos Spillepengens Fågelskydd kvicknade denna kråka till och kunde släppas ut i parken igen morgonen dagen efter. Foto: Spillepengnes Fågelskydd

Mystisk kråksjuka i Löddesnäsparken

”De beter sig som om de är berusade”

BJÄRRED.

Flera kråkor har hittats sjuka eller till och med döda i Löddesnäsparken inom loppet av några dagar. På Spillepengens fågelskydd har de aldrig tidigare varit med om att så många drabbas på så kort tid på samma plats.

Av
Lena Karlsson

– Jag har gått igenom våra journaler och letat efter liknande fall, men under 20 års tid har vi enbart haft tolv stycken kråkfåglar med liknande symptom, men då har det varit utspritt på olika platser och tidpunkter, säger Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng som tar hand om skadade fåglar.

En råka och en kråka som drabbats av den mystiska sjukdomen.

En råka och en kråka som drabbats av den mystiska sjukdomen. Foto: Spillepengens Fågelskydd

De har fått kännedom om sammanlagt sju kråkfåglar. Av dessa har de själva tagit emot tre stycken.

– De som vi har tagit hand om har till slut kvicknat till. Det är precis som om de behöver sova ruset av sig.

Vilka symtom har kråkfåglarna uppvisat?

– De har varit förlamade och omtöcknade, precis som om de vore berusade. Någon som hittade en trodde att den var död, men så kände personen hur den rörde lite på sig och ringde till oss.

Kenneth Bengtsson uppmanar alla som får syn på en skadad eller till synes död fågel att höra av sig till dem på Spillepengens fågelskydd.

– Man ska absolut inte döda en kråka som ser skadad ut, för alla de som vi har tagit hand om har kvicknat till igen.

Vad tror ni har hänt med kråkorna?

– Vi vet inte om de har råkat äta av något bekämpningsmedel på en åker eller råttgift eller något annat gift i en trädgård. En gång vet jag att de hade ett fall i Helsingborg med ett tiotal råkor som dog i träden. Det visade sig att de hade ätit koffein.

En annan teori är att någon har förgiftat dem medvetet. Men Kenneth Bengtsson tror inte att det handlar om mat förgiftad med glykol som hundar har drabbats av.

– Jag är ingen kemist, men om det hade varit glykol, så tror jag inte att de hade klarat sig.

Eftersom de fåglar som kommit in till Spillepengens fågelskydd har klarat sig så har Spillepengens Fågelskydd inte kunnat undersöka vad det beror på. För det måste de få in en död kråka som de kan skicka in till Sveriges veterinärmedicinska anstalt för provtagning.

Telefon

Spillepengens Fågelskydd 0702-66 14 66

Publicerad 10 March 2019 00:00