Året efter köpet började det läcka vatten från taket. (bilden är en genrebild)

Året efter köpet började det läcka vatten från taket. (bilden är en genrebild) Foto: adobe stock

Säljare får betala över en halv miljon för dolt fel

Måste även betala köparens rättegångskostnader

BJÄRRED.

År 2015 köpte ett par en fastighet från år 1909 i Bjärred. Drygt ett år senare började det droppa vatten från taket. Nu får köparen betala för reparationskostnaderna.

Av
Lena Karlsson

Det var i november 2016 som köparna upptäckte att det droppade vatten från en takspot i ett av deras rum. Efter att de tagit bort lampan upptäcktes mycket fukt.

En firma anlitades och bröt upp delar av innertaket. Då visade det sig att takbrädor och reglar var hårt angripna av fukt och mögel, och det stod vatten i utrymmet. Takkonstruktionen hade kraftiga skador och det förekom mögel och svampangrepp.

Paret som köpte villan för 12, 5 miljoner lät innan köpet utföra en besiktning av fastigheten.

Felet visade sig ha uppstått på grund av en felaktig byggkonstruktion på fastigheten vid köpet. Köparna menade därmed att det rör sig om ett dolt fel som säljaren ska stå för.

De krävde en summa på 628 247 kronor plus ränta. Men då säljaren, som bestrider köparnas krav, menar att hen inte ska stå för merkostnaden för ett Cumaru-trädäck på drygt 50 000 kronor, beslutade Lunds tingsrätt i sin dom att säljaren istället ska betala 577 606 kronor.

Utöver det döms säljaren att betala köparnas rättegångskostnader på 357 738 kronor, alltså sammanlagt 935 344 kronor.

Domen kan överklagas till Hovrätten.

Publicerad 06 March 2019 00:00