Robert Wenglén anser att Lommas tomtkö ska bort.

Robert Wenglén anser att Lommas tomtkö ska bort. Foto: Lena Karlsson/Mostphotos.com

Lomma slopar kommunal tomtkö

Politiker vill ha försäljning via mäklare i stället

LOMMA. Lomma funderar på att slopa den kommunala tomtkön. Anledningen är bland annat att priserna är lägre än de skulle bli på den fria marknaden.

Av
Mattias Grenholm

Enligt kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén är ännu inget färdigt förslag inlämnat om slopandet men det kan göras inom kort.

Lomma har länge haft en kö för köp av kommunala tomter men enligt Robert Wenglén är systemet tidskrävande.

– Vi kontaktar den första i kön, som får två veckor på sig att tänka efter. Får vi då ett nej så går erbjudandet vidare till nästa och sedan nästa. Det är väldigt omständligt, säger Robert Wenglén.

En annan orsak till att man vill ta bort kön är att den gynnar enskilda, och detta får kommunen inte göra enligt lag. Därför vill man nu att tomterna säljs till högstbjudande via en mäklare.

– Man ska komma ihåg att det är ytterst sällan vi har tomter ute till försäljning. Just nu har vi sex tomter ute på den så kallade Vattenverkstomten och det visar sig att de som står först i kön inte är intresserade. Dessa tomter kostar runt tre miljoner och det är förstås mycket pengar för många, säger Robert Wenglén.

Men om de säljs via mäklare så finns väl risken att det budas och slutpriset blir ännu högre?

– Ja, men då kan vem som helst lägga ett bud, inte bara de som nu står i Lommas kö.

Robert Wenglén uppger att han har förståelse för att slopandet av kön kan upplevas som orättvist av dem som stått länge i den men att fördelarna uppväger nackdelarna.

Enligt uppgift ska även oppositionen vara positiv till den slopade tomtkön.

Publicerad 12 February 2019 11:15