Abbas Youness vill att Burlöv anställer arbetslösa föräldrar som nattvandrare.

Abbas Youness vill att Burlöv anställer arbetslösa föräldrar som nattvandrare. Foto: Mattias Grenholm

Han vill att föräldrar nattvandrar för Arlövs trygghet

Abbas Youness saknar stöd från kommunen

BURLÖV.

Abbas Youness drivs av viljan att hjälpa andra. Hans idé är att kommunen anställer föräldrar som nattvandrar och på så sätt slår två flugor i en smäll – öka tryggheten och minska arbetslösheten. Men han tycker att Burlövs ansvariga är för passiva.

Av
Mattias Grenholm

Sedan två år jobbar Abbas Youness som resurs på Vårboskolan och hjälper unga skoltrötta elever med motivationen. Hans egna ungdomsår var struliga så han anser att hans erfarenheter kommer väl till pass när han lär ut studieteknik och gör minnesövningar.

– Jag lyssnar på dem och även om jag säger emot dem så har vi byggt upp ömsesidigt förtroende. Jag får ofta höra att jag är den förste vuxne som bryr sig om dem, säger Abbas.

Han menar att jobbet spiller över till privatlivet och att han ägnar mycket av sin fritid åt att hjälpa inte bara ungdomarna, utan även deras familjer, med allt möjligt.

– Jag njuter av att hjälpa andra. Om ingen kontaktar mig så ringer jag själv upp och frågar om allt är okej, säger han.

Sedan förra året har han en projektidé som han tror mycket på. Den går ut på att utnyttja den respekt som ungdomar har för sina föräldrar för att skapa större trygghet i Arlöv på kvällstid och minska skadegörelsen.

– Tyvärr har inte de unga så stor respekt för polisen och andra myndighetspersoner. Men om ens pappa, eller kompisens pappa, kommer gående med sina vänner så tror jag de lugnar sig, säger Abbas.

Burlövs kommun har beslutat att bekosta så kallade trygghetsvärdar. Det projektet har en budget på 3,5 miljoner kronor för 2019 och innebär att dessa ska patrullera i Arlöv.

– Jag vill inte vara för kritisk mot de styrande men det känns som att de bara petar lite på skalet. För de pengarna skulle man kunna anställa många arbetslösa föräldrar som mycket mer effektivt ökar tryggheten på kvällarna i Arlöv.

Abbas har försökt få gensvar för sin idé men tycker att de ansvariga tjänstemännen och politikerna är passiva. I stället för att bara vara missnöjd med situationen har han därför samlat ihop några vuxna och nu i helgen börjar de nattvandra i Arlöv.

Fredag- och lördagskvällar mellan 20 och 23 ska de röra sig mellan Vårboskolan, Humlemadsskolan och Sockerbitstorget – där de unga ofta uppehåller sig kvällstid. En lokal är fixad, liksom gemensamma jackor och mobiltelefoner så att de kan hålla kontakt med varandra.

Stöd och hjälp i organiserandet har Abbas fått av riksnätverket Nattvandrare i Sverige och dess ansvarige för syd, Mikael Skiöld.

– Jag har fått mycket stöd från flera håll. Johan Lönegård på Ungdomsgruppen, Vårboskolans rektor Johanna Thuvesson och Jim Broström på Möllegården – alla är grymt fantastiska och tror på mina idéer. Men från de som beslutar inom kommunen är det tyst och jag skulle verkligen vilja bli inbjuden för att berätta om mina tankar med nattvandrarna, säger Abbas Youness.

Publicerad 08 February 2019 09:17