Kultur- och fritidsstrateg Moa Briem.

Kultur- och fritidsstrateg Moa Briem. Foto: Lena Karlsson/arkiv

Lommaborna får en utomhusscen

Två miljoner i stöd från Leader Lundaland

LOMMA.

Nu står det klart att Lommaborna ska få en utomhusscen. År 2020 förväntas den vara klar.

Av
Lena Karlsson

Det är vid amfiteatern i närheten av T-bryggan i Lomma ska det byggas en utomhusscen. Tanken är att det ska bli en permanent scen och läktare.

– Initiativet kommer från föreningslivet. Så vi gör detta tillsammans, säger kultur- och fritidsstrateg Moa Briem.

Planritning på hur scenen kan komma att se ut.

Planritning på hur scenen kan komma att se ut. Illustration: Lomma kommun

Den nya scenen är tänkt att användas av föreningar, privatpersoner, företag och ideella organisationer. Förhoppningen är att det ska bli fler publika arrangemang.

– Lomma är en sommarort, men vi har ingen utomhusscen. Om vi får det tror jag att Lommas attraktionskraft blir större, inte minst sedan när pågatågen börjar gå.

Vid utformningen av den nya scenen och den omgivande parken har en särskild satsning gjorts för att tjejer ska kunna trivas.

– Studier visar att det mest är killar som är på spontanidrottsplatser och skejtbanor. Så vi ville se vad vi kunde göra för att tjejer skulle trivas.

Inför projektet har en förstudie gjorts där ungdomar, representanter för förenings- och näringsliv och Svenska kyrkan bidragit med synpunkter.

– Där hade en grupp ungdomar och tjejer möjlighet att berätta ur de ville ha det för att kunna trivas.

Vilka önskemål hade de?

– De ville att det skulle vara mysigt men ändå inte för mörkt. Därför har vi arbetat med belysningen så att man ska kunna känna sig trygg. Idag är det bara enstaka hundägare som går efter mörkrets inbrott då där inte finns någon belysning.

Med den nya scenen är förhoppningen att fler ska använda sig av parken. En ambition är att skapa möten mellan äldre och yngre.

Av de tre miljoner kronor som scenen beräknas kosta står Jordbruksverket, genom Leader Lundaland, för två och Lomma kommun för en miljon.

Publicerad 03 February 2019 00:00