Farshad Sakhizadah känner sig stressad över att snabbt vara tvungen att hitta en lägenhet.

Farshad Sakhizadah känner sig stressad över att snabbt vara tvungen att hitta en lägenhet. Foto: Mattias Grenholm

Farshad tjänar egna pengar – kastas ut från stödboendet

Lomma kommuns bedömning: "Vi vill uppmuntra till självständighet"

LOMMA.

Det sista 19-årige Farshad vill är att söka stöd från socialen, därför har han flera extrajobb bredvid gymnasiestudierna. Just detta gör att Lomma bedömer att han inte kan bo kvar på kommunens stödboende utan får klara sig själv. Nu måste han snabbt hitta en lägenhet – medan hans jämnåriga utan jobb kan bo kvar.

Av
Mattias Grenholm

Farshad Sakhizadah kom som ensamkommande barn till Sverige under den stora flyktingvågen 2015. Senare samma höst blev han placerad i Lomma och där har han bott sedan dess, lärt sig svenska, gått i skolan och skaffat vänner. Sin släkt i Afghanistan har han inte kontakt med.

Förra året fick han uppehållstillstånd i Sverige och i höstas började han på ett vårdprogram på Vipans gymnasium i Lund. Vid sidan av jobbar han så mycket han orkar på vårdboenden, för flera olika arbetsgivare.

– Jag vill inte att socialen betalar för mig, så det är klart att jag jobbar så mycket jag kan. Men det går lite ut över studierna, framförallt nu när jag känner mig stressad över min situation, säger han.

Situationen är den att Lommas socialtjänst har beslutat att han just på grund av sin inkomst inte kan bo kvar på stödboendet, där han bott sedan i somras. De har gjort bedömningen att han borde kunna klara sig själv, till skillnad från hans jämnåriga på boendet som inte har jobb.

– När det gäller vuxna gör vi alltid en bedömning om det individuella behovet, exempelvis om bostad. Vi vill också uppmuntra till självständighet. Vi har hållit flera möten under hösten och Farshad har fått information om situationen i god tid men det är möjligt att vi behöver fler dialoger kring detta, säger Camilla Levison på Enheten för barn, familj och vuxna i Lomma.

Farshad själv menar att han missförstått informationen och trott att han kunde bo kvar till i sommar. Därför blev det en schock när det gick upp för honom kring nyår att han skulle ut den sista januari.

– Jag vill gärna bo kvar i Lomma men här finns inget att hyra. Kravet är alltid fast inkomst men jag jobbar ju bara timmar och måste hinna sköta studierna också, säger han och visar en annons på en lägenhet i Lund – 11 000 kronor i månad för två rum och kök i andrahand.

– De har sagt att jag får flytta in men det har jag inte råd med. 5 000 kronor i månaden kan jag ha råd med, inte mer, säger han.

Farshad Sakhizadah går vårdprogram på Vipans gymnasium i Lund men vill helst bo kvar i Lomma där hans vänner bor.

Farshad Sakhizadah går vårdprogram på Vipans gymnasium i Lund men vill helst bo kvar i Lomma där hans vänner bor. Foto: Mattias Grenholm

Socialnämndens ordförande Susanne Bergelius (M) tycker att den uppkomna situationen är olycklig men betonar att det är viktigt att socialen behandlar alla över 18 likadant, med de rättigheter och skyldigheter som följer.

– Han har ju rätt att söka försörjningsstöd som alla andra. Jag förstår ändå att han kan uppleva det som orättvist att inte få bo kvar när han vill klara sig själv men det är en bedömning som socialtjänsten gjort, säger hon.

Efter att tidningen varit i kontakt med Lomma kommun har socialtjänsten omprövat sitt beslut. Farshad Sakhizadah får stanna på stödboendet ytterligare en månad, till den sista februari.

– Det känns skönt. Nu har jag lite mer tid att hitta lägenhet, säger han.

Publicerad 01 February 2019 10:51