Stamkunden Sixten Klapp lämnar in ett sista travtips och passar på att tacka Lars Svensson för allt.

Stamkunden Sixten Klapp lämnar in ett sista travtips och passar på att tacka Lars Svensson för allt. Foto: Mattias Grenholm

Vemod när Coop-butik gick i graven efter 47 år: "Det är hemskt"

Coop stänger för gott – till sommaren öppnar Ica

BURLÖV. Det är en vemodig dag på Burlövs Center. Coops stora matbutik har stängt för gott i veckan och torsdagen är sista dagen för den mindre förbutiken. Många stamkunder kommer in för att lämna in ett sista tips – men mest för att få säga adjö till personalen.

Av
Mattias Grenholm

Coops matbutik öppnade 1971 i samband med köpcentrets invigning. Många av de kunder som gör ett sista besök i den lilla spelbutiken som varit matbutikens sidobutik har handlat här sedan början.

Sixten Klapp lämnar in ett sista travtips till Lars Svensson bakom disken och passar på att skaka hand.

– Jag kommer sakna denna butik och det är verkligen synd att de slår igen. En gång vann jag 14 000 kronor på ett andelstips här – men någon turbutik vet jag inte om man kan kalla den, skojar han med personalen bakom disk.

– Och vi kommer sakna dig!, säger Lars Svensson. Han har jobbat i Burlöv Center sedan 1998 men på fredagen ska han besöka Arbetsförmedlingen, för han har inte blivit erbjuden något jobb inom Coop.

– Man har väl blivit lite av lokalkändis här. En gång när jag semestrade utomlands mötte jag en svensk familj där den lilla flickan sa: "Pappa, pappa, det är ju han som hjälpte mig att hitta min cykel!". Det är en era som tar slut, även för mig – jag träffade min fru här på jobbet, säger han.

Birgitta och Ingemar Persson kommer att sakna Coop-butiken i Burlöv men hoppas att Konsum öppnar i Hjärup, där de bor.

Birgitta och Ingemar Persson kommer att sakna Coop-butiken i Burlöv men hoppas att Konsum öppnar i Hjärup, där de bor. Foto: Mattias Grenholm

Ingemar och Birgitta Persson från Hjärup har även de handlat på Burlöv Center sedan det öppnade.

– Vi kommer sakna Coop, skriv upp det! Vi har hört att Konsum kanske ska öppna i Hjärup, då kanske vi ses där, säger Ingemar Persson till Lars Svensson.

– Ja, det kanske vi gör, svarar han. Men Ica ska ju öppna här i Burlöv och när de börjar rekrytera ska jag hänga på låset.

Kerstin Janshagen passar på att fynda ifrån realådan.

Kerstin Janshagen passar på att fynda ifrån realådan. Foto: Mattias Grenholm

Kerstin Janshagen från Riseberga står och plockar bland varor som reas bort i en korg vid disken.

– Det är hemskt att de lägger ner alla butiker här. Vi äldre är inte så pigga på näthandel och för mig har det varit lagom långt att köra hit och handla. Ibland far jag till Jägersro men där lägger de också ner en massa butiker. Det är jättetrist, säger hon.

Nu har Coop tagit ner skylten i Burlöv Center för gott.

Nu har Coop tagit ner skylten i Burlöv Center för gott. Foto: John Nordh

Den 31 januari var sista öppna dagen för Coops lilla butik i Burlövs Center, den större matbutiken stängde dagarna innan. Nu dröjer det till i sommar innan Ica öppnar matbutik i köpcentret.

Publicerad 31 January 2019 00:00