Kommunpolis Håkan Persson.

Kommunpolis Håkan Persson. Foto: Lena Karlsson/arkiv

Bostadsinbrotten i Lomma minskade kraftigt förra året

Polisen: "Men varje person som drabbas är en för mycket"

LOMMA.

Bostadsinbrotten fortsätter att minska i kommunen. Förra året drabbades sammanlagt 35 stycken hushåll: 20 i Lomma och 15 i Bjärred.

Av
Lena Karlsson

– Men det är ett så pass kränkande brott att varje person som drabbas är en för mycket. Vi kommer att fortsätta vårt förebyggande arbete, säger kommunpolis Håkan Persson.

Att får ner bostadsinbrotten är ett av polisens medborgarlöfte. Och att döma av statistiken har man lyckats. I fjor anmäldes totalt 35 inbrott i kommunen. Motsvarande siffra år 2016 och 2014 var 57 respektive 134.

– Det är vår fungerande samverkan som har gjort att det minskar. Vi har våra trygghetsvärdar, skolan, fritidsgårdar och fältgruppen.

Grannsamverkan är en strakt bidragande faktor. Håkan Persson menar också att ett nytt sätt att tänka har gett verkan.

– Vi har åkt ut till de platser där det har skett bostadsinbrott. På så vis har det kommit många fler till våra medborgarmöten om grannsamverkan. Om det tidigare kom mellan 15 och 20 personer har det nu kommit mellan 50 och 60 personer.

Kommuninvånarna har blivit allt mer medvetna om riskerna och vad man kan göra för att motverka inbrott ute i bostadsområdena.

– Men det är en balansgång att förebygga genom att bli medveten utan att öka oron.

En annan sak som kommunpolisen tror kan ha bidragit till 2018 års låga siffror för bostadsinbrotten är gränskontrollerna.

– De kan ha förhindrat ligor att komma in i landet.

Det är inte enbart bostadsinbrotten som har minskat i Lomma kommun. Generellt har de anmälda brotten minskat från 1468 år 2017 till 1263 år 2018.

"Det är vår fungerande samverkan som har gjort att det minskar."

Men trots att inbrotten generellt har minskat i kommunen har bilinbrotten ökat betydligt. Närmare bestämt från 49 år 2017 till 80 år 2018.

– De sker på parkeringar vid snabbmatkedjor eller när du ska handla. Så lämna ingenting i bilen när du bara snabbt ska in och handla något, säger Håkan Persson.

Publicerad 22 January 2019 00:00