Björn Sundberg och Julia Rudenstam bland bilderna från landskapsarkitekternas studieresa till arkitektbiennallen i Venedig i höstas.

Björn Sundberg och Julia Rudenstam bland bilderna från landskapsarkitekternas studieresa till arkitektbiennallen i Venedig i höstas. Foto: Lena Karlsson

VIDEO: Fantasifulla uttryck i Alnarps kungsgård

Landskapsarkitekternas första termin dokumenteras

ALNARP.

Prinsessan Dianas minneslund i London mitt i Burlövs miljonprogram och tyska industriparken Duisburg applicerad på det gamla sockerbruket i Arlöv. Någon brist på fantasi är det inte när landskapsarkitekterna i Alnarp visar vad de har arbetat med under sin första termin.

Av
Lena Karlsson

Var går gränsen? Det är titeln på den utställning av 3D-modeller, bilder och andra utryckssätt som visas i Alnarps kungsgård torsdagen den 17 januari mellan kockan 16 och 19.

– Syftet med utställningen är att visa utvecklingen över vad vi har gjort, säger en av de blivande landskaparkitekterna Björn Sundberg

Björn Sundberg visar sin parafras av en tysk industripark applicerad på scockerbruksområdet i Arlöv.

Björn Sundberg visar sin parafras av en tysk industripark applicerad på scockerbruksområdet i Arlöv. Foto: Lena Karlsson

De 55 utställande studenterna har utgått från fyra referensområden - kusten, Alnarp, Pildammsparken i Malmö och miljonprogrammen Svenshög och Elisetorp i Arlöv.

– Vi har funderat mycket på volymen som finns mellan byggnader och olika gränser i landskapet, säger Julia Rudenstam.

Julia Rudenstam visar promenadstråket som går över taken på höghusen i Arlövs miljonprogram.

Julia Rudenstam visar promenadstråket som går över taken på höghusen i Arlövs miljonprogram. Foto: Lena Karlsson

Hon är själv med i den grupp som gjort en modell men namnet Burlöv high. Inspirationen kommer från Highland park i New York.

– Den var från början ett tågspår som ersatte leveranserna in till staden. Detta eftersom det var så många olyckor med häst och vagn. Men sedan växte området igen och staden ville göra sig av med den. Då startade en förening för att rädda den, och det skapades ett promenadstråk på de övergivna järnvägsspåren.

I Burlöv high är Highland park i New York utgångspunkten.

I Burlöv high är Highland park i New York utgångspunkten. Foto: Lena Karlsson

I sin modell har Julia Rudenstam och de andra i hennes grupp placerat järnvägsspåren så att de slingrar sig upp och ner över taken på höghusen i Svenshög och Elisetorp.

Mellanrummet mellan Arlövs två miljonprogram återkommer i en annan modell som baseras på princessan Dianas minneslund i London.

Maj Lith visar hur gränsområdet mellan miljonprogrammen Svenshög och Elisetorp i Arlöv med inspiration av Dianas minneslund i London kan bli en ny plats.

Maj Lith visar hur gränsområdet mellan miljonprogrammen Svenshög och Elisetorp i Arlöv med inspiration av Dianas minneslund i London kan bli en ny plats. Foto: Lena Karlsson

– Det är en väldigt öppen plats idag, men vi har istället velat göra om den till en lugn, mysig och mer skyddad plats med mycket träd och grönt. Vi ville öppna upp den för nya möten så att det blir en plats som hyllar livet, säger Maj Lith.

Wilma Johnte visar en av lådorna där besökaren kan gissa vilken epok det handlar om.

Wilma Johnte visar en av lådorna där besökaren kan gissa vilken epok det handlar om. Foto: Lena Karlsson

En annan fantasifull kreation är Gissa epoken som utgår från temat landskapshistoria. Den består av boxar som rymmer små ledtrådar till olika epoker.

– Om man drar ut denna hittar man till exempel vitlök, salvia, en råtta och en ros som symboliserar medeltiden, förklarar Wilma Johnte.

Publicerad 17 January 2019 00:00