Bjärreds köpcentrum kommer få nya omgivningar.

Bjärreds köpcentrum kommer få nya omgivningar. Foto: Arkiv/Jesper Jakobsen

Ny entreprenör till Bjärred centrum sökes

BJÄRRED.

Byggföretagen Mjöbäcks Entreprenad AB och Järngriden AB som vann markanvisningstävlingen för Bjärred centrum har dragit sig ur. Nu letar kommunen efter en ny entreprenör.

Av
Lena Karlsson

Kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) tror inte att det kommer att bli några problem med att hitta någon ny. Han tror inte heller att det kommer att försena byggandet av nya Bjärred centrum.

– Det kom snabbt in flera intresseförfrågningar. Och eftersom alla redan vet vilka spelregler som gäller så kan vi gå direkt på köpavtalet. Vi har en detaljplan som vi inte kommer att rucka på. Köpeavtlaet kan skrivas på nu, men börjar först gälla efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Enligt markanvisningsavtalet hade entreprenörerna rätt att förhandla med Lomma kommun i två år. Nu när det har löpt ut utan att parterna skrivit under det faller avtalet. Kommunen får då betala tillbaka de två miljoner som den fått i handpenning för köpet.

Varför drog sig vinnarna ur avtalet?

– Eftersom de ville sälja lägenheterna innan de köpte marken ställdes allting på sin spets. Men för oss är det viktigt att sälja marken så att det kan bli klart år 2022.

Köpeavtalet med den nya entreprenören börjar gälla först då detaljplanen för Bjärred centrum är antagen. Den ska upp för beslut i årets första kommunfullmäktige i januari.

– Sedan räknar vi med att den kommer att bli överklagad, säger Robert Wenglén.

Enligt detaljplaneförslaget ska 40 nya lägenheter och 12 radhus byggas i bågformade byggnader. Innan spaden kan sättas i marken måste dock jorden på macktomten saneras. Arbetet med att riva macken i Bjärred centrum beräknas börja i sommar i samband med att den nya macken vid Flädie trafikplats blir klar.

LÄS MER: "Nu byggs macken vid Flädie"

Publicerad 04 January 2019 00:00