Emma Köster med en liten barnfiol i handen.

Emma Köster med en liten barnfiol i handen. Foto: Lena Karlsson

Emma Köster (M) startar Lommas första privata musikskola

Hon byter ut politiken mot musiken

LOMMA.

Många känner igen henne från årets valkampanj där hon bland annat besökte alla gator i kommunen. Nu byter riksdagskandidaten ut politiken mot musiken och startar Lommas allra första privata musikskola.

Av
Lena Karlsson

Emma Köster (M) är uppvuxen i Lilla Lomma. Musiken har alltid varit ett viktigt inslag i hennes liv. Det är också i den lilla hemorten som den nya Musikens hus ska vara från starten den 19 januari.

– Men vi börjar i mikroformat först. Sedan får vi se efterhand hur stort intresset är, om vi behöver utöka med större lokaler och fler lärare.

I skrivandets stund har ett 20-tal intresserade hört av sig. De musikinstrument som skolan kan erbjuda i startskedet är fiol och piano.

– Jag är själv bildlärare så det är möjligt att vi så småningom kan utöka med andra ämnen än musik.

Tanken att skapa en egen musikskola uppkom för några år sedan då Emma Kösters son var fyra år.

– Vi blev överösta med information om olika sportaktiviteter, men det fanns ingen möjlighet att spela instrument i Lomma vid den åldern.

Emma Kösters tre egna barn har fram tills nu gått på privat musikskola i Lund.

– Det har varit jättebra men nu kallar jag hem dem. Jag tycker egentligen inte att man ska behöva åka till Lund för att lära sig spela ett instrument.

Den nya musikskolan riktar sig till barn och unga från fyra års ålder. Den kommunala musikskolan i Lomma riktar sig till elever från sju års ålder.

– Vi kommer inte att konkurrera med den kommunala kulturskolan. Den gör ett jättebra jobb. Den är dessutom subventionerad så vi kan inte ha lika billiga priser som den.

Emma Köster är övertygad om att barn har stor nytta av att spela musik.

– Det ger dem takt- och rytmkänsla och övar dessutom upp koncentrationen och tålamodet. Det gynnar också det kreativa tänkandet. Studier hävdar också att barn som lär sig att läsa noter också lär sig läsa bättre i skolan.

Till vardags arbetar hon som gymnasielärare på Startskolan i Malmö som riktar sig till elever som kommit hit från andra länder.

– Musik och kultur hör bra ihop med integration.

Under förra mandatperioden satt Emma Köster i kultur- och fritidsnämnden i Lomma. Men det gör hon inte längre.

– Så det finns ingen risk för att jag sitter på dubbla stolar.

Nu ser hon fram emot att bli ordförande för Musik i Syd, där hon fram tills nu varit vice ordförande.

– Jag är inne på mitt femte år nu och det ska bli jättekul. En av våra orkestrar är så duktigt att den spelat på Nobelfesten.

Publicerad 12 December 2018 10:31