Deckarförfattaren Jean Bolinder.

Deckarförfattaren Jean Bolinder. Foto: Arkiv/Lena Karlsson

Han skildrar årets växlingar med penseln

BJÄRRED.

Ett tydligt tecken på att ett nytt år börjar närma sig är Jean Bolinders almanacka. Där skildrar han årstidsväxlingarna i Lomma, månad för månad.

Av
Lena Karlsson

Ett rapsfält i Flädie i augusti, marssolen i motljus och en vattenpöl i Önnerup i maj. Jean Bolinder har nu gjort sin femte almanacka med lokala motiv från trakten. Och han är uppenbart nöjd med resultatet.

– Det är den bästa jag har gjort. Jag har överraskat mig själv, säger Jean Bolinder.

Tidigare brukade han promenera ute i naturen för att hitta sina motiv. Nu sitter han för det mesta hemma i trädgården och målar sina akvareller.

– Men ibland tar jag bilen och kör ut.

Den stora idolen är Maurice Utrillo som ville fånga det som fanns mellan husen på en bild.

– I år tycker jag att jag har lyckats fånga atmosfären i mina bilder. Man känner att det är varmt eller kallt. Eller som i bilden för juli månad där man känner hur vinden drar genom dörren utan att jag har ritat några streck som visar det.

Jean Bolinder jobbar snabbt när han gör sina akvareller. Den bästa bilden han tycker att han har gjort tog bara tre sekunder att göra.

– Det ska vara så enkelt som möjligt, och det ska inte vara så perfekt. Det viktiga är att fånga ögonblicket. Jag tror på Gud, och vill fånga de ögonblick som han ger oss, säger Jean Bolinder.

Publicerad 06 December 2018 00:00