Lomma gynnas av sitt läge nära Malmö, Lund och Köpenhamn.

Lomma gynnas av sitt läge nära Malmö, Lund och Köpenhamn. Foto: mostphotos

Lomma är allra mest robust i hela Skåne

LOMMA.

Lomma är Skånes mest framtidssäkra kommun. Det hävdar analys- och teknikkonsultföretaget WSP som rankar Sveriges regioner och kommuner utifrån ett så kallat robustindex.

Av
Lena Karlsson

Med ett index på 108 av 120 möjliga hamnar Lomma på en tiondeplats i jämförelse med landets övriga kommuner. I Skåne hamnar Lomma i topp.

– Vår analys visar att Lomma är den kommun i Skåne som har bäst förutsättningar att möta de förändringar som kännetecknar svensk ekonomi just nu och även under överskådlig tid framöver. Det handlar om att kunna hantera effekterna av hög migration, kunskapsintensiva tjänster och handel istället för traditionell industri, säger analytikern Mattias Frithiof på WSP i ett pressmeddelande där rapporten ”Regionernas kamp” presenteras.

Där hävdas vidare att två anledningar till Lommas topplacering är den höga sysselsättningen och de höga meritvärdena i skolan. Lomma antas också gynnas av sitt geografiska läge med närheten till Malmö, Lund och Köpenhamn.

– Men Lomma har också förstått att utnyttja sitt läge och därför satsat på att bli en attraktiv boendekommun. Dessutom har man också satsat mycket på skolan, och det betalar sig i den här typen av utvärderingar, säger Mattias Frithiof.

Det är fjärde året i rad som WSP: s robusthetsindex tas fram. Det baseras på en sammanvägning av tretton olika parametrar med allt från befolkningsutveckling och utbildning till hur många som jobbar inom kunskapsintensiva yrken och inkomst.

"Det betalar sig"

Den andra mest robusta kommunen i Skåne är Staffanstorp med index 102. Den mest robusta kommunen i Sverige är Kungsbacka med index 114.

Publicerad 29 November 2018 00:00