Elevernas flit ger resultat i Lärarförbundets ranking av landets skolkommuner.

Elevernas flit ger resultat i Lärarförbundets ranking av landets skolkommuner. Foto: mostphotos

Sjuka lärare sänker placering i skolranking

LOMMA.

Vellinge är i år Bästa skolkommun. Lomma kommuns betyg sjönk däremot från tionde till 21 plats.

Av
Lena Karlsson

Lägst betyg får Lomma i kategorierna resurser och lärartäthet där placeringen för båda blir 234 av landets 290 kommuner.En annan kategori som drar ner betyget för Lomma är andelen friska lärare. Där hamnar kommunen på plats 204.

– Vi tar den låga rankingen när det gäller detta på största allvar. Vi har tagit fram tydliga arbetsmiljömål som syftar till att minska stress och arbetsbelastning för våra medarbetare och därmed förebygga sjukskrivningar. Samtidigt är vi medvetna om att det här sättet att mäta sjukskrivningar ger stora variationer från år till år, kommenterar förvaltningschef Martin Persson Lärarförbundets ranking på kommunens hemsida.

Det som höjer betyget är elevernas prestationer och lärarbehörighet. Bästa placeringen har Lomma med sin andraplats i andel 20-åringar med högskolebehörighet. Andel elever som har godkänt i alla ämnen ger kommunen plats åtta. Genomsnittligt meritvärde för årskurs nio ger plats nummer sju.

– Vi är glada över att vi hamnar högt när det gäller kriterierna som handlar om elevernas kunskapsresultat och behörigheten till högskolan, men inte helt nöjda förrän alla elever lyckas i grundskolan, säger Martin Persson.

Publicerad 09 November 2018 10:50