En stor andel unga i kommunen läser vidare efter gymnasiet.

En stor andel unga i kommunen läser vidare efter gymnasiet. Foto: mostphotos

Stor andel unga läser vidare

LOMMA.

En stor andel unga i kommunen väljer att läsa vidare efter gymnasiet. Det visar siffror från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Av
Lena Karlsson

Förra året 2017 hade 20 procent av 19-åringarna i Lomma kommun börjat läsa på högskolan. Det är bara Lund, 29 procent, och Uppsala, 26 procent, som har en högre andel i hela landet där snittet ligger på 13 procent.

Samma år hade 64 procent av 24-åringarna i Lomma påbörjat en högskoleutbildning. Det är betydligt högre än snittet för Sverige på 44 procent och Skåne på 46 procent.

"Troligen flera faktorer som spelar in"

I många kommuner är det en stor andel unga som inte läser vidare trots att de har grundläggande behörighet. Lomma är inte en av dem.

– Det är troligen flera faktorer som spelar in, bland annat vilken utbildningsnivå ens föräldrar har, säger utredare Sofia Berlin Kolm i ett pressmeddelande från UKÄ.

Om och när unga väljer att studera vidare efter gymnasiet visar på stora regionala skillnader. Den kommun där störst andel 24-åringar påbörjade en högskoleutbildning är Danderyd. Kommunens 83 procent kan jämföras med Storfors där endast 13 procent valde att läsa vidare till högskolan, vilket är den lägsta andelen i landet.

Lommas 64 procent 24-åringar som läser vidare placerar kommunen på femte plats i landet. Efter Danderyd som toppar listan kommer Lidingö med 68 procent, Lund med 66,4 procent, Täby med 66,1 procent, och så Lomma med 64 procent.

Publicerad 31 October 2018 00:00