Agneta Ljungberg vid konstväggen i Lomma bibliotek.

Agneta Ljungberg vid konstväggen i Lomma bibliotek. Foto: Lena Karlsson

Skildrar inre bilder med akvarellen

LOMMA.

– Jag tycker om att experimentera med tekniken. Det finns så mycket man kan göra med den att jag aldrig haft något behov av att måla i olja, säger Agneta Ljungberg.

Av
Lena Karlsson

Målat i akvarell har hon gjort ända sedan hon började läsa till arkitekt 1970. Tjugo år senare började hon använda sig av tekniken på allvar. Mellan åren 1990 och 2007 läste hon för Arne Isacsson vid Gerlesborgsskolan.

Hon målar på både vanligt akvarellpapper och det tunnare bibeltryckspappret. Hon experimenterar med tekniken och gör ibland collage.

– Jag tycker om när pigmenten får leva sitt eget liv i vattnet. Det jag vill komma åt är det atmosfäriska, och jag försöker undvika att det blir allt för detaljerat.

"Pigmenten får leva sitt eget liv"

Förutom pensel använder hon sig av palettkniv och stickor. Ibland även tusch.

– Det är när jag vill ha tecknade inslag i bilden, förklarar hon.

Motiven hittar hon ofta i den kringliggande naturen. Hon försöker fånga ljuset i sitt måleri.

– Akvarell lämpar sig väldigt bra för landskap. Men jag gör inga exakta avbildningar, utan det jag är ute efter är att skildra mina inre bilder.

Nu ställer Agneta Ljungberg ut i Lomma bibliotek. Det har hon redan gjort en gång, fast i det gamla biblioteket som hade en egen konsthall.

Under påsken brukar hon ställa ut i Hovbeslagsmuséet i Alnarp tillsammans med Göran Hermerén.

Vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har hon även varit verksam som arkitekt. År 2004 fick hon Lomma kommuns pris för god byggnadskultur för Navet i Alnarp.

Utställningen på biblioteket varar till den 21 november.

Publicerad 30 October 2018 09:56