Foto: mostphotos

Missar energimål i byggnader

LOMMA.

Endast tio procent av de energiklassade byggnaderna i kommunen klarar energikraven. Det är en försämring från förra året.

Av
Lena Karlsson

I jämförelse med landets 290 kommuner hamnar kommunen på rankningsplats 281. Det är ett tapp på 9 platsen från förra året.

90 procent av de 1249 energiklassade byggnaderna i Lomma missar energimålen. Motsvarande siffra för hela landet är 81 procent.

Högst andel fastigheter som klarar kravet finns i Pajala, 52 procent. Lägst finns i Torsås, 6 procent.

Siffrorna kommer från en sammanställning från Indoor Energy och Ömangruppen baserad på energideklarationer.

– I Sverige går cirka 40 procent av den totala energiförbrukningen till att värma och kyla byggnader. Många fastighetsägare gör redan stora energieffektiviseringar, men de flesta har goda möjligheter att göra ännu mer utan stora ingrepp, säger Mats Bjelkevik, vd för Indoor Energy, i ett pressmeddelande.

I sammanställningen ingår endast de byggnader som har klassificerats sedan energiklassning infördes 1 januari 2014. Enligt Boverket saknar fortfarande 938 byggnader i Lomma energiklassificering.

– Fler byggnader måste energiklassificeras. Först då vet vi vilka som är viktigast att prioritera för att minska energiförbrukningen, vilket sänker kostnaderna och har en positiv påverkan på klimatet, säger Peter Arvidsson vd Ömangruppen.

Publicerad 26 October 2018 00:00