Lennart kollapsade under tävling – skänker hjärtstartare till gym

LOMMA.

– Jag minns ingenting. Hela dagen är bortraderad, säger Lennart Högborg.

Av
Lena Karlsson

Det var den 3 mars som Lennart Högborg från Höllviken deltog i VM-kvalet till Crossfit Games i Malmö. Mitt under ett pass föll han rakt ner mot golvet. Hjärtat hade stannat.

– Det var på lördagen som det hände, och jag var inte vid fullt medvetande förrän på tisdagen. Hela söndagen är borta.

Lennart Högborg hade tur i oturen. För bredvid honom fanns en sjukvårdare inom polisen från Göteborg som genast kunde inleda hjärt- och lungräddning med hjälp av en hjärtstartare som fanns på platsen.

Hur mår du idag?

– Nu mår jag bra, förutom att jag fortfarande inte är riktigt bra i revbenen efter kompressionerna. Men jag tränar som vanligt igen.

Och det vill inte säga lite när det gäller Lennart Högborg. För han tränar mellan sju till åtta pass i veckan. Men hjärtstoppet har ingenting med träningen att göra.

– Jag är inte sjuk, och läkarna säger att det hade kunna hända när som helst.

Nu har Lennart Högborg en hjärtstartare inopererad.

– Den är kopplad till en dator i Lund som märker om det händer någonting.

En av Lennarts goda vänner Anders Book jobbar på Viamedici i Lomma. När han fick höra talas om händelsen kontaktade han kollegan Lotta Bengtsson som är involverad i projektet Hjärta till hjärta.

– Så fort någon räddats av en av våra hjärtstartare får personen skänka en hjärtstartare, förklarar hon.

Lennart Högborg valde att skänka en till Crossfitfabriken i Lomma. Vid överlämnandet tog personalen tacksamt emot hjärtstartaren.

– Efter vad som har hänt känns det som en väldigt bra grej. Men jag hoppas verkligen att vi aldrig ska behöva använda den. Men om det händer något så är vi ju nu väl förberedda, och då minskar ju risken, säger Albin Annellson.

Publicerad 02 July 2018 00:00