Hon är i Almedalen för att synliggöra unga i politiken

BJÄRRED/VISBY.

– Många pratar om vad de vill göra för unga, utan att höra med de unga själva, säger Sara Masri. Nu är hon i Almedalen i Visby för att ändra på saken.

Av
Lena Karlsson

Mellan den 1 och 8 juli är det dags för Almedalsveckan i Visby. En av de politiskt engagerade som finns på plats är 18-åriga Bjärredsbon Sara Masri.

Hon var i Almedalen förra året. Efter det blev hon medelm i SSU och sitter nu i styrelsen för Fler Unga.

– Vi är en partipolitisk obunden organisation som arbetar för att synliggöra ungas perspektiv i politiken.

Att det är någonting som saknas blev hon inte minst uppmärksam på under sitt förra besök på Almedalsveckan 2017.

– Till och men vid seminarier och diskussioner som handlade om unga så var det inga unga som hade blivit inbjudna.

Till årets Almedalsvecka åker inte enbart styrelsen för Fler Unga, utan även några faddrar och en delegation på 25 till 30 unga från hela landet. Sammanlagt 80 ungdomar från hela landet ansökte om att få åka med. Den yngsta är 13 år.

– Han sökte in trots att hans föräldrar från början inte ville att han skulle åka, men nu när han kom in så får han åka. Han är helt inne på att han ska bli statsminister en dag.

Fler Unga är en feministisk och antirasistisk organisation som bildades efter Almedalsveckan 2013.

– Det var några unga som var där och märkte att unga inte var representerade. Det är inte alla som har möjlighet att åka dit. Det kostar ganska mycket med deltagaravgift och annat. Så det kan vi delvis hjälpa till med.

De ungdomar som ingår i delegationen kommer att få några utmaningar som de ska genomföra under veckan.

– Det kan till exempel vara att ta kontakt med fem politiker. Det handlar mycket om att våga ta plats och ifrågasätta.

"Måste våga ta plats"

Förra året vann organisationen andra pris som Årets digitala kommunikatör. I år är de inriktade på att knipa förstaplatsen.

– Vår styrka är att vi är snabba på sociala medier. Vi har ju vuxit upp med dem.

Sara Masri var under förra årets Almedalsvecka med i ett program i Sveriges Radio som handlade om hur unga växer upp på nätet.

Hon menar vidare att det som unga kan vara svårt att delta i Almedalsveckan. Många arrangemang är exklusiva.

– På många mingel serveras det alkohol så då kan inte den som är under 18 år delta. Men i år har vi blivit inbjudan till ett mingel med tidningen Käft där bland annat bloggaren Isabella Lövengrip deltar.

Politik och musik är Sara Masris stora intressen. Till vardags går hon andra året på Lars Erik Larsson-gymnasiet i Lund med inriktning på samhälle och musik. Hon spelar fiol, piano, gitarr och sjunger.

På skolan är hon klassens representant i Forum för samråd som sker en gång om året tillsammans med lärare, rektor och politiker. Hon är även engagerad i Lunds FN-förening. Hon funderar på att gå juristlinjen för att kunna jobba inom FN eller EU. Hon tycker att det saknas plattformar för unga, inte minst i Lomma kommun.

– Politikerna måste bli bättre på att nå fram till unga. Fler unga engagerar sig i sakfrågor, men i partipolitiken minskar intresset.

Publicerad 02 July 2018 00:00