Stort 20-årskalas för Borgeby fältdagar

BORGEBY.

I år har Borgeby fältdagar funnits i 20 år. Under årets mässa blev det också rekord i antal utställare.

Av
Lena Karlsson

Sammanlagt 445 utställare deltar i årets fältmässa den 27 till 28 juni.

– Det är 30 fler än förra året, säger mässansvarig Andreas Mårtensson.

Forskningsinitiativet Försöksringar, Foskningsinsitutet Skogforsk och SLU Innovation fick jordbruksstöd av Sparbankstiftelsen Färs och Frosta.

Forskningsinitiativet Försöksringar, Foskningsinsitutet Skogforsk och SLU Innovation fick jordbruksstöd av Sparbankstiftelsen Färs och Frosta. Foto: Lena Karlsson

Det som började 1999 med en liten mässa för 150 besökare har växt till ett arrangemang som lockar 20 000 besökare. Årets tema är precisionsodling. Ett panelsamtal om den högaktuella torkans ekonomiska konsekvenser i jordbruket hölls.

– De lantbrukare som drabbats av torkan kan få ont om pengar till följd av utebliven skörd, säger seniorrådgivare Stefan Gustavsson på HIR Skåne.

Det är gott om både människor och maskiner på mässan.

Det är gott om både människor och maskiner på mässan. Foto: Lena Karlsson

Andra frågor som diskuterades är matfusk och vem som har råd att ta över gården. Ett givet inslag på mässan är demoodlingar av olika grödor. Ett annat de demonstrationer av vallning, gödsling och jordbearbetning på fält. På mässan finns också gott om olika jordbruksmaskiner.

– I år är vi extra stolta över att alla stora traktormärken finns representerade, säger Andreas Mårtensson.

Genom åren har allt fler besökare från de nordiska grannländerna sökt sig till fältmässan i Borgeby.

– Därför har vi i år infört guidade turer på danska i Gropen, berättar kommunikationsansvarig Anna Larsen.

På mässan visas demoodlingar av många olika sorters grödor.

På mässan visas demoodlingar av många olika sorters grödor. Foto: Lena Karlsson

På plats fanns även Helene Jansdotter Lindblom som nyligen blivit marknads- och kommunikationsansvarig för Hushållningssällskapens förbund, som samlar alla 17 hushållningssällskap som finns i Sverige. Det är första gången som hon besökte mässan.

– Jag är imponerad av att man lyckas hålla en så stor mässa ute i fält. Det är viktiga frågor som tas upp här. Även om fältdagarna främst riktar sig till lantbrukare handlar det ju om hela landets försörjning. Så det är viktigt att kunskap sprids åt båda hållen mellan stad och land.

Publicerad 28 June 2018 15:26