Val: "Viktigt att gå och rösta - oavsett parti"

BURLÖV.

– Vi har kämpat så länge för demokratin, säger kommunstyrelsens ordförande Katja Larsson(S) i Burlöv.Därför uppmanar hon Burlövsborna att gå och rösta i årets val.

Av
Lena Karlsson

Varför avstår då 20 procent av Burlövsborna från att gå till valurnorna?

– Svårt att säga, men jag tror att det har att göra med vilken kultur man har med sig hemifrån uppväxten. Om föräldrarna inte tycker att det viktigt att gå och rösta så gör inte heller barnen det.

Läs mer: "Lommaborna flitigaste väljarna"

"Beror på hemförhållandena"

En annan anledning till det låga valdeltagandet i Burlöv menar Katja Larsson är en känsla av att ändå inte kunna påverka någonting med sin röst. Men det menar hon att man kan.

– Ja, genom att gå och rösta på det parti som man sympatiserar med påverkar man politiken. Finns det inget parti som tycker som en själv kan man rösta blankt.

Läs mer: "Klyftan har aldrig varit större", "Lomma versus Burlöv"

Trots att kommunstyrelsens ordförande själv är socialdemokrat menar hon att det viktiga inte är vilket parti medborgarna röstar på.

– Det viktiga är att man går och röstar överhuvudtaget. Sedan spelar det ingen roll vilket parti man väljer.

Varför är det så viktigt att gå och rösta?

– Det är viktigt att hålla fast vid demokratin. Vi har kämpat så länge för vår den. I andra länder dödas eller avrättas människor i kampen för demokrati. Därför måste vi som har den ta tillvara på den.

"Viktigt hålla fast vid demokratin"

Något speciellt projekt för att få upp valdeltagandet drivs inte av kommunen.

– Det ligger på partierna att få upp valdeltagandet. Kommunen står för utdelningen av valsedlar och rösträkningen. Man kan ju tänka sig att det skulle underlätta om vallokalerna inte ligger för långt bort, men jag är inte säker på att det alltid är så.

Vid kampanjer inför tidigare val har hon märkt att dörrknackning kan hjälpa.

– Ibland kanske man bara behöver höra någon säga att ens röst spelar roll, säger Katja Larsson.

Publicerad 21 June 2018 00:00