"Det är en livsstil - inte ett jobb"

Ambulanssjuksköterska Björn Jadeland blev årets företagare i Lomma

LOMMA.

– Det är en otrolig ära, men jag har egentligen aldrig sett mig som en företagare, säger Björn Jadeland som utnämnts till årets företagare.

Av
Lena Karlsson

Han började sin yrkesbana som elektriker.

– Men det var helt fel för mig, säger Björn Jadeland på Viamedici i Lomma.

Det var först när han gjorde värnplikten som sjukvårdare som han fick upp ögonen för det som skulle bli hans kall i livet. Efter utbildningen till sjuksköterska studerade han vidare till ambulanssjuksköterska.

Han är uppvuxen i Bjärred men flyttade sen till Stockholm där han träffade sin fru som arbetar som barnmorska.

"Vi visste på förhand att det skulle vara för sent"

Efter några år i den kungliga huvudstaden flyttade paret till Lomma. Björn Jadeland jobbade då som ambulanssjuksköterska i Malmö.

– Något som berörde mig mycket djupt under mitt arbete inom ambulanssjukvården var hur många gånger som vi kom för sent. Vi visste nästan på förhand att det skulle vara försent innan vi kom fram.

De tio till femton minuterna som det tar för ambulansen att komma fram är de mest kritiska för den som fått en hjärtattack.

En annan insikt som Björn Jadeland gjorde var att patienterna ofta var sjukare än vad de behövde vara när ambulansen kom fram.

– Många är rädda för att göra någonting i en akut situation eftersom de tror att de ska göra mer skada än nytta. Men det är mycket bättre att göra någonting än att inte göra någonting alls.

Mun-mot-mun-metoden är någonting som många värjer sig mot att göra.

– Om man tycker att det är obehagligt kan man nöja sig med att pumpa regelbundet mot bröstet. Det är bättre än att inte göra någonting alls. Även om man kanske inte lyckas rädda personen känns det ändå bättre efteråt att man har försökt göra någonting.

Annars är det två inblåsningar och 30 tryck mot bröstet som gäller tills ambulansen kommer fram.

När Björn Jadeland startade Viamedici tillsammans med några kollegor år 2004 var han först inriktad på utbildning i första hjälpen. Senare kom han på idén att arbeta med hjärtstartare. Nu håller han i både utbildningar och säljer hjärtstartare. Hittills har han spridit 8000 hjärtstartare i landet, men han önskar att fler fanns ute i samhället. Ett projekt som han arbetar med är upplysning i skolorna.

– Idag får man bara lära sig hjärt- och lungräddning en gång i åttan eller nian på högstadiet. Men varför inte börja tidigare? Det hade alla tjänat på, säger Björn Jadeland.

Publicerad 29 May 2018 00:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag