Klättrade fem steg i energiranking

LOMMA.

I en ranking av landets kommuners energianvändning kommer Lomma på 16: e plats. Det är fem steg bättre än året innan.

Av
Lena Karlsson

År 2015 låg kommunen på 21: e plats i det energiindex som rankar kommunerna efter energianvändningen i fastigheter.

Enligt de som presenterar rankingen går cirka 40 procent av Sveriges energianvändning till att värma och kyla fastigheter. Med lika många procent skulle energiförbrukningen kunna minska.

– Genom att se över helheten i en fastighets energisystem går det att minska energiförbrukningen med runt 40 procent. Om Sverige ska nå våra klimat- och miljöåtaganden måste vi utnyttja den här möjligheten att minska energiförbrukningen, säger Indoor Energys vd Mats Bjelkevik.

Energiindexet som tagits fram av Indoor Energy och Ömangruppen bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Det utgår från hur mycket energi kommunens fastigheter använde per invånare under 2016.

Den genomsnittliga energianvändningen i svenska fastigheter var 13,6 MWh per invånare år 2016. Det är en ökning med 400 kWh per invånare.

Lommabornas energianvändning ligger på 9,3 MWh per invånare. Det motsvarar energin för att köra en personbil över 1 200 mil. Något som alltså gav Lomma kommun plats 16 i förhållande till de andra kommunerna 2016.

En hög placering i rankingen innebär en låg energiförbrukning i fastigheterna per invånare. Nynäshamn är den kommun i landet som har lägst energianvändning - 3,9 MWh per invånare.

Enligt det pressmeddelande där rankingen presenteras har kommunen "en tydlig strategi för energieffektivisering inom både kommunens organisation och bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder."

Malung-Sälen har med en energiförbrukning på 31,1 MWh per invånare högst energianvändning i Sverige. Det är åtta gånger så mycket som i Nynäshamn.

– Skillnaderna mellan olika delar av landet beror delvis på olikheter i klimatet och vilken typ av näringsliv som finns där. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Här finns en outnyttjad potential att spara energi som är enorm, säger Peter Arvidsson vd Ömangruppen i pressmeddelandet.

Publicerad 18 May 2018 00:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag