Nu går Skåneleden genom Lomma

LOMMA.

Skyltarna är på plats. Nu är det enda som återstår att ta på sig vandringskängorna och gå den nästan två mil långa sträckan längs kommunens kust. På lördag den 19 maj blir det invigning vid naturreservat Löddeåns mynning i Bjärred.

Av
Lena Karlsson

Lommas del av leden ingår i Öresundsleden där tanken är att man ska kunna gå från Kullen i norr till Vellinge i söder.

– Alla delar, som till exempel genom Malmö, är inte på plats än. Men vi är en bit på väg, säger Åsa Cornander, miljöutredare på Lomma kommun.

Hon har arbetat med leden genom Lomma sedan ett år tillbaka. Den orange skyltningen har varit ett av hennes ansvarsområden.

– Nu vet jag allt om skyltar, säger hon och skrattar.

Åsa Cornander är själv en van vandrare. En sak som hon gärna framhåller med Skåneleden är de olika sorters miljöerna den går genom.

– Det är roligt med så varierade miljöer. Här finns flera natur- och kulturvärden och även service. Det är verkligen blandat.

"Roligt med så varierade miljöer"

Inom kommungränsen går leden så långt det är möjligt längs kusten från Löddeköpinge i norr till Spillepengen i söder. På vägen går den genom Borgeby, Bjärred, Habo Ljung och Lomma.

– I Lomma går den runt biblioteket för att sedan svänga ut mot kusten igen.

Invigningen av Lommas del av Öresundsleden infaller samtidigt som Skåneleden firar 40 år. Några tankar bakom leden är att kommuninvånarna ska upptäcka de naturvärden som finns, att mötesplatser ska skapas och hälsan gynnas.

– Det är läkande att vandra. Med en gemensam led kan kommuninvånarna också upptäcka andra platser. Det finns många fina utflyktsmål i Skåne.

Skåneleden är ett samarbete mellan kommunerna, Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap.

Publicerad 17 May 2018 00:00