Alva travar mot Mallorca: "Nästa år tävlar jag med min egen häst"

LOMMA.

Alva Rockbäck Haraldsson är tolv år och har ridit sedan barnsben. Det var när hon blev för stor för att rida shetlandsponny som hon provade på trav.– Jag var rädd för de stora hästarna, så jag valde trav istället.

Av
Lena Karlsson

Det visade sig vara ett lyckokast. Hemma i rummet har hon ett hyllplan fyllt med pokaler och på väggen hänger flera priser från tävlingar hon deltagit i genom åren.

Hennes hemmaklubb är Jägersro i Malmö. Dit åker hon in mellan två och tre gånger i veckan.

Vad är det som är så roligt med trav?

– Det är både hästarna och att träffa kompisar.

"Var rädd för de stora hästarna"

Hittills har hon tävlat med klubbens hästar. Men nu har hon precis fått en egen häst.

– H. G. Martinus är bara två år så jag kan inte tävla med honom förrän nästa år. Men då hoppas jag att jag kan vara med i lite större tävlingar.

Men innan dess återstår fler tävlingar. Det som hon siktar mot just nu är World summer cup junior som hålls på Mallorca den 11 till 14 maj.

– Jag var med även förra året fast då var vi i Napoli i Italien och i Cagnes-sur-mer. Så jag känner redan alla som deltar i tävlingen i år.

Två tävlande från varje land åker dit. De deltagande länderna i år är Sverige, Spanien, Belgien och Frankrike. Italien deltar inte längre.

– Alla länder turas om att vara värdland.

Tävlingen består av två lopp.

– Den som vinner det första loppet får sedan i andra loppet tävla med den häst som kom sist i första.

För det mesta tävlar Alva med sulky. Men det händer också att hon tävlar i monté, där man rider direkt på hästen utan sulky.

Vilket är roligast?

– Det är lika kul med båda två, men det är vanligast med sulky.

Publicerad 02 May 2018 00:00