Fler får nu chans att höra på Selle

BJÄRRED.

Förra året höll Borgebykonstnären Hans "Selle" Sellberg en bejublad föreläsning på biblioteket. Den var så populär att de fyrtio platserna snabbt tog slut. Nu återupprepar han berättelsen om sitt liv och konstnärskap.

Av
Lena Karlsson

– Jag börjar från starten när jag var liten och satt och målade med mormor. Även mina föräldrar var involverade i konsten, säger han.

Att föreläsa inför publik är någonting som han har lärt sig under senare år.

– Jag har inte känt mig bekväm att prata inför folk, men nu har jag lärt mig.

Och mycket att berätta om har han.

– När jag gick igenom mitt tal med bibliotekarien fick vi stryka jättemycket. För det tog två timmar istället för en.

Selle är plåtslagaren som blev konstnär. Genom åren har han haft flera hobbies. Det har varit allt från motorfordon till dykning och fallskärmshoppning.

"Vinbägaren har jag precis polerat då jag sålt den"

Han har gjort flera offentliga konstverk. En av dem står utanför ateljén och har till och med kommit med i Guinness rekordbok som världens största vinbägare.

– Den har jag precis polerat eftersom jag har sålt den till Växjö kommun där den ska stå i ett nybyggt bostadsområde. Egentligen är jag inte så pigg på att sälja den men den blir ju synlig.

Men det som han kanske allra mest har kommit att förknippas med är Eldklot som står i rondellen mellan Borgeby och Bjärred.

– Bollen symboliserar tennis och fotboll som är så karaktäristiskt för Bjärred.

Eldklot sattes upp i rondellen år 2003. Men efter ett tag blev växtligheten omkring den allt mer förfallen. Till slut grep den moderata politikern Lars Arheden in och gick själv och rensade ogräs i rondellen.

För något år sedan slutade han med det och rondellen lades om av en landskapsarkitekt.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, förutom att den är lite för låg så att brunnar sticker upp ur marken så tycker jag att det har blivit fint. Kommunen får inte heller in så mycket klagomål från invånarna längre.

Annars är det offentliga konstverk som han är mest stolt över "Gåsapennan" som sedan 2008 står utanför Rutsborgskolan.

Hur kommer det sig?

– Det var en utmaning att göra den. Jag skaffade en riktig gåsapenna med bläckhorn som jag utgick från. Jag gjorde över 100 olika bitar för att få ihop det. Sen skulle alla fjädrarna böjas.

Vad gör du nuförtiden?

– Nu är det enbart skulptur i svartek som gäller. Det är kvinnor och organiska former. Det trivs jag med, säger Hans "Selle" Sellberg.

Onsdagen den 18 april klockan 19 föreläser han på biblioteket i Bjärred.

Publicerad 10 April 2018 13:29

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag