"Det behövs mer vänsterpolitik här"

LOMMA

– Jag hoppas kunna bidra med min politiska vilja till förändring, säger Erika Hjelm. Hon är förstanamnet på Vänsterns lista till kommunvalet i Lomma kommun i höst.

Av
Lena Karlsson

Som Lokaltidningen Lomma tidigare rapporterat kommer Vänsterpartiet att ställa upp i årets kommunval efter flera år i dvala.

Först på listan är Erika Hjelm som efter tio år i Malmö valt att från och med i höstas bosätta sig i Lomma.

– Det är en mer greppbar kommun. Vänstern har funnits här tidigare men lades ner. Men nu startar vi upp igen, säger Erika Hjelm som ägnat sig åt volontärarbete för barn och ungas hälsa både hemma och utomlands.

– Jag är väldigt engagerad i frågor som rör ungas hälsa och arbetar för en jämlik hälsa. Som utbildad sjuksköterska har jag en stor praktisk erfarenhet av folkhälsofrågor.

En åsikt är att driva äldreomsorgen i kommunal regi.

– Vi vill inte ha vinster i välfärden. Äldre ska inte vara kunder på en marknad utan omsorgen ska vara trygg och rättvis. Vården ska styras av människors behov och inte av vinstintressen.

Vad hoppas ni kunna påverka i kommunen?

– Vi vill att Lommaborna ska hjälpas åt att skapa ett jämlikt och hållbart samhälle med en fungerande välfärd för alla. I allt från skolan till äldreomsorgen vill vi att människans behov, och inte privata intressen, ska stå i centrum.

Vilka är era tre viktigaste frågor?

– Förutom en fungerande välfärd vill vi satsa på kollektivtrafiken och skolan. För miljöns skull vill vi minska bilberoendet genom att öka pendlingsmöjligheterna. I skolan vill vi införa allt skolarbete på skoltid så att ala barn får lika möjligheter. Det är inte alla som får hjälp med läxorna hemma. Dessutom ska det satsas på ekologisk mat. Arbetsmiljön för personal i förskolan och skolan är också en jätteviktig fråga, säger Erika Hjelm.

Hur ser ni på era chanser i en kommun där majoriteten röstar på Moderaterna?

– Vi vill verkligen göra någonting för att skapa förändring. Lyckas vi bara förmedla det tror jag att vi har goda chanser.

Publicerad 03 April 2018 00:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag