Företagsidén: Med hjälp av mode vill de motverka bidöden

MODE.

I takt med att jordbrukslandskapet blir mer enformigt och blommor försvinner, får våra bin det allt svårare att överleva. Med sitt UF-företag Beekind vill några elever på Katedralskolan i Lund uppmärksamma bidöden och de konsekvenser den får för oss människor.

Av
John Nordh

Bakom företaget står Gabriella Mattsson från Löddeköpinge, Sofie Styff och Clara Hedlund från Bjärred, Ellinore Thelaus från Hjärup och Elin Jacobsson från Lund. Med hjälp av t-shirts med ett egendesignat bi broderat på bröstet, vill de göra fler uppmärksamma på vad bidöden kan få för konsekvenser.

Själv visste de inte så mycket om det hela innan en föreläsare kom till skolan och berättade om läget.

– En tredjedel av all mat vi äter har pollinerats av bin, säger Gabriella Mattsson.

I samma veva som föreläsningen fick de i uppgift i skolan att starta ett UF-företag. Att de ville rikta in sig på miljön visste de direkt. Vattenflaskor i glas och återanvändbara skydd till cykelsadeln var några av ideerna som diskuterades innan eleverna valde att fokusera på bidöden.

– Tanken är att förena mode med nytta, säger Gabriella Mattsson.

– Först ville vi göra något för havet men det är redan så många som kämpar för det. Att bina håller på att dö är det inte lika många som känner till. Med våra tröjor vill vi göra människor uppmärksamma på det, fortsätter Clara Hedlund.

Varför är det viktigt att värna om miljön tycker ni?

– Vi har bara en planet och den måste vi vara rädd om, svarar hon.

I december började de sälja tröjorna. Till en början bestod kunderna till mesta del av vänner och familj, men nu har eleverna lyckats sälja t-shirts och långärmade t-shirts till kunder över hela Sverige.

– Hittills har vi sålt mellan 120 och 130 stycken, säger Sofie Styff och berättar att tio procent av alla intäkter ska skänkas till Naturskyddsföreningen.

Med varje tröja kommer ett informationsblad som eleverna själva har skrivit. Informationen handlar om hur man själv kan göra en insats för de hotade bina.

– Till exempel så kan man bygga ett bihotell i trädgården. Det är lätt, det enda som krävs är en trave med bambupinnar som man knyter ett band runt, säger Gabriella Mattsson.

– Man kan också plantera mer blommor i trädgården och på balkongen. Det är också bra att köpa mer ekologisk mat, fortsätter Clara Hedlund.

När kursen är över till sommaren ska UF-företaget avvecklas. Eleverna har ännu inte bestämt sig för hur framtiden ser ut för Beekind.

– Vi har inte pratat om det än. Men det finns en möjlighet att vi startar upp det igen efter gymnasiet, säger Ellinore Thelaus.

På Instagramkontot Beekind UF finns mer information om företaget.

FAKTA

En tredjedel av de cirka 270 arterna av vilda bin i Sverige är rödlistade. En stor anledning är att jordbrukslandskapet har blivit mer enformigt med för lite blommor. Att bina finns på rödlistan innebär att de tydligt minskar i antal och riskerar att försvinna på sikt.

Binas största betydelse för oss människor är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär. Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Källa: Naturskyddsföreningen

Publicerad 30 March 2018 00:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag