Inga skyddsrum alls i Lomma hamn

"Vart ska vi ta vägen om det händer något?"

LOMMA.

– Vart ska vi som bor i Lomma hamn ta vägen om det händer något? Det närmaste skyddsrummet ligger i vårdcentralen eller kommunhuset, säger Roland Strömberg som själv bor i Lomma hamn.

Av
Lena Karlsson

Det började med att han planerade en cykelutflykt med PRO där deltagarna skulle stanna till vid historiska krigsminnen i Lomma.

– Här har funnits fyra bunkrar, två vid Sjöfuret och två vid piren, som Per Albin Hansson var med om att utforma. Under kriget fanns det en skottglugg i Tullhuset, som idag är en glasskiosk. Dessutom användes taggtråd för att förhindra fienden från att komma in vid stranden.

Den historiska cykelutflykten har ännu inte blivit av. Men planeringen av den har väckt tankar hos Roland Strömberg och hans bekanta.

– Vi började fundera på vad som skulle hända om det blev krig idag. Var finns närmaste skyddsrum? Har de glömt att bygga det i Lomma hamn?

Roland Strömberg tog kontakt med kommunen, men fick svaret att det var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har ansvar för att det finns skyddsrum.

– Men när jag ringde till dem fick jag svaret att det var kommunens ansvar. Så vems ansvar är det?

"Vad skulle hända om det blev krig i dag?"

Enligt en karttjänst på MSB:s hemsida kan man se var skyddsrummen finns i kommunen. Bilden bekräftar att det inte finns något alls i den nybyggda delen av Lomma hamn. Däremot finns det ett tiotal på Slättängsområdet.

– Det är för att det är gamla hus.

Längs Strandvägen finns det skyddsrum på kartan, men på Karstorp och Vinstorp finns det stora tomma områden.

I hela kommunen finns det cirka 70 skyddsrum. 60 av dem ligger i Lomma. I Bjärred finns det åtta stycken, varav två på Rutsborgskolan. I Alnarp finns tre skyddsrum.

Se var ditt närmaste skyddsrum finns på MSB:s karta.

Läs också: "Det finns andra åtgärder"

Publicerad 05 March 2018 21:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag