Snökaos triggade igång Rockbäcks fantasi

LOMMA.

– Barnen behöver lite verklighetsflykt. Det är så tufft i skolan att de behöver få skratta av sig ibland, säger Johan Rockbäck.Nu släpper han sin sjätte barnbok.

Av
Lena Karlsson

Det var ordet snökaos som fick honom att börja fantisera kring sin tredje barnbok om Flax och hans farfar som är besatt av att slå rekord.

– Så fort det blir snö brukar det heta att det är snökaos. Jag fastnade för ordet och spann vidare på det, förklarar författaren.

"Jag fastnade för ordet"

Så heter också uppföljaren till "Flax och rekordfarfar" och "Fummel och drummelrekordet" just "Snökaosrekordet". Men förutom Flax och Rekordfarfar har en ny figur tillkommit i den nya boken.

– Det är Rekordfarfars ärkerival Underberg som även han är besatt av att slå rekord. När Rekordfarfar får reda på att han ska ställa upp i det lokala skidloppet byts rekordförsöken mot allvar. Då ska det vinnas till vilket pris som helst.

Den som har följt Johan Rockbäcks författarskap vet att han debuterade med karaktären Magister Tutnäsa, vilket resulterade i tre böcker. Efter det har det alltså blivit lika många med Flax och Rekordfarfar i centrum och med illustrationer av Johanna Arpiainen.

– Jag skriver med mycket hjärta men även med lite hjärna. Det primära är att det ska vara underhållande och roligt. Men jag slår aldrig nedåt så att man skrattar på någon annans bekostnad.

Parallellt med författarskapet arbetar han som fritidspedagog. Just nu håller han på med ett helt annat projekt, nämligen en ungdomsbok som han skriver tillsammans med författaren Therese Loreskär.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna skriva tillsammans med någon annan. Men vi har ett annorlunda koncept som är väldigt spännande. Efter den kanske det blir någon mer barnbok igen så att jag får knasa av mig lite, säger Johan Rockbäck.

Publicerad 09 February 2018 15:14