"Lomma utvecklades längs vägen"

LOMMA.

– Det var min egen nyfikenhet som fick mig att skriva boken om Strandvägen i Lomma, säger Eva Wrede.Nu håller hon på att skriva en ny bok, denna gång om Alnarps historia.

Av
Lena Karlsson

Eva Wrede är uppvuxen i Lomma. För cirka tre år sedan flyttade hon, efter 30 år i Stockholm och även Köpenhamn, tillbaka till Lomma igen.

– Men eftersom min mamma bor kvar här har jag varit i kontakt med Lomma hela tiden.

Efter att hon satt upp en efterlysning på biblioteket kom hon i kontakt med människor som kunde berätta om livet på Strandvägen förr i tiden.

– De var lika entusiastiska som jag.

Förutom bilder från privatpersoner som hon kom i kontakt med har hon haft god hjälp av Lomma museiförenings bildgrupp.

Varför har du valt att fokusera på just Strandvägen?

– Jag har alltid varit intresserad av arkitektur. Så det började med att jag undrade över de äldre husen som ligger där. Sedan måste jag begränsa mig.

Efterhand som arbetet med boken fortskred upptäckte hon att Strandvägen följt ungefär samma utveckling som Lomma i stort.

– Lomma har utvecklats längs landsvägen. Det är också intressant att se hur man idag vill återgå till hur det var innan. Tidigare fanns det fullt av affärer längs gatan. Det försöker man återskapa i dag.

Samtidigt som hon gav ut boken Lomma Strandvägen startade hon ett eget förlag.

– Det är en dröm som jag har haft länge. Många bitar föll på plats.

Tidigare har hon gett ut en bok om friggebodar, "15 kvadrat", och en om attefallsstugan, "20 kvadrat". Dessutom har hon gett ut andras böcker.

Boken om Strandvägen var så populär att den redan har sålt slut. Och nu är Eva Wrede i färd med att skriva en bok om Alnarp.

– Den är lite annorlunda från Strandvägen genom att det har bedrivits verksamhet där.

Men även här handlar det om att rota i arkiven. Denna gång bland annat i Nordiska Museets arkiv i Stockholm.

– Jag tycker det är jätteroligt med själva insamlingsarbetet, för man vet aldrig riktigt vad man hittar. Men även till denna bok kommer jag så småningom att efterlysa bilder från allmänheten, säger Eva Wrede.

En annan sak som skiljer boken om Alnarp från den om Strandvägen är att Eva Wrede denna gång samarbetar med fotografen Emma Larsson som följer Alnarp under ett års tid med sin kamera.

– Så denna kommer vara mycket vackrare. Jag kommer att varva äldre bilder med hennes nya.

Boken om Alnarps historia släpps under våren 2019.

Publicerad 08 February 2018 00:00