Spår av kalkmålningar i kyrkväggen

BORGEBY.

Det kan ha funnits kalkmålningar i Borgeby kyrka. Det uppdagades under renoveringen.– Antagligen kommer de från medeltiden, säger målerikonservator Ingrid Wedberg.

Av
Lena Karlsson

Just nu håller Borgeby kyrka på att renoveras. Väggarna ska kalkas både invändigt och utvändigt.

Det var när det gamla lagret på innerväggen togs bort som några röda fläckar uppenbarade sig på den gamla putsen från 1110-talet. Färgen antas vara från samma tidsperiod.

– Det är en tydlig indikation på att det har målats kalkmålningar här. Antagligen kommer de från medeltiden, säger Ingrid Wedberg.

Fyndet förvånade inte bara henne utan även murarmästaren som är involverad i arbetet.

– Vi trodde inte att det skulle finnas någonting här, säger Henrik Nilsson som är inriktad på byggnadsvård.

Den gamla delen av Borgeby kyrka som är från 1110-talet är gjord av Helsingborgssandsten. Ibland är murbruket struket i olika mönster.

– Vi vet inte varför. Muraren kanske bara hade roligt. Men färgen har troligtvis stänkt på väggen när någon har målat kalkmålningar längre upp i valven, säger antikvarie Petter Jansson på Regionmuseet i Kristianstad/Lund.

Skånska kyrkor har oftast inte valv.

"Kan finnas på vinden"

– Men ibland kan det finnas kvar kalkmålningar uppe på vinden ovanför valven, säger Petter Jansson.

Det är något som de alla tre undersöker i stiftsprojektet "Medeltida kalkputs & kalkmålningar på kyrkvindar i Lunds stift".

Det totala renoveringen av Borgeby kyrka går loss på sammanlagt sju miljoner. 1,3 miljoner är kyrkoantikvarisk ersättning från Lunds stift där Bjärreds församling ingår.

Förutom kalkningen byts det tidigare värmesystemet baserat på olja och el ut mot en värmepump med eltillskott. Dessutom monteras innerfönster i värmebesparande syfte.

Publicerad 29 January 2018 11:39