Allt fler unga lämnar Lomma kommun

LOMMA.

Under de senaste fem åren har antalet unga i åldrarna 20 till 24 minskat i majoriteten av landets kommuner. Det visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort.

Av
Lena Karlsson

Lomma är en av de 44 kommuner där mer än en fjärdedel av de unga vuxna lämnat kommunen. Ökningen under de senaste fem åren ligger på 33 procent i Lomma.

Men att unga vuxna väljer att flytta från hemkommunen är inte så konstigt. Anledningen till flytten är att man vill utbilda sig på annan ort, hitta bostad, jobb eller flytta till sin partner.

– Det här är en ålder då det är naturligt att vara på väg från en plats till en annan, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping till Dagens Samhälle.

Samtidigt påpekar hon att det kan bli ett problem eftersom bara hälften i genomsnitt flyttar hem enligt forskning från Internationella handelshögskolan.

Då Lomma som bekant är en kommun med stor inflyttning leder det inte till avfolkning.

Granskningen, som bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, från åren 2012 till 2017, visar att kvinnor generellt är mer rörliga än männen.

I Lomma har 37 procent av de unga kvinnorna lämnar orten sedan 2012. Det kan jämföras med 27 procent av de unga männen.

Publicerad 25 January 2018 09:02

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag