Alnarpsstudenter har gjort konst av mötet med det lokala landskapet

ALNARP/ARLÖV.

Abstraktioner, modeller och bilder av träd formade som en trädkrona. Det är något av det som förstaårsstudenterna i landskapsarkitektur nu visar upp på Arlövs bibliotek.

Av
Lena Karlsson

Uppåt 60 studenters verk visas i den konstutställning som är resultatet av en ny kurs i utbildningen till landskapsarkitekt på Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, i Alnarp.

– Det är tre kurser som har slagits samman till en. Så nu har växtlära, formgivning och trädgård knytits ihop till en gemensam, förklarar en av de blivande landskapsarkitekterna Anna Schön.

Möte med landskap heter kursen som pågått under hela höstterminen och där reslutatet nu visas upp i form av en konstutställning på Arlövs bibliotek. Bakom verken i form av allt från teckningar till modeller har studenterna varit ute och analyserat landskapet i närområdet.

– Sedan har vi fått fantisera helt fritt när vi skapat våra modeller, säger Zara Persson.

I modellen av Turning torso ser det helt annorlunda ut än i verkligheten. Samma sak gäller för modellen som har Alnarps kungsgård som utgångspunkt. Studenterna har även gjort en växtanalys av bostadsområdena Svenshög och Elisetorp i Burlövs kommun.

– Vi kom fram till att vi tycker att det behövs fler växter på innergårdarna. Särskilt vintergröna växter saknas, säger Calle Holmberg.

Området kring Blå kaféet i närheten av Alnarp har också fått sig en genomlysning av studenterna som går första året på utbildningen.

– Där fick vi olika uppgifter som vi skulle leta efter. Det var allt från en mystisk plats till en plats för politiska möten, säger Anna Schön.

Hur har ni tänkt när ni byggt utställningen?

– Det har varit en utmaning att få plats med så många verk utan att det skulle bli för trångt. Vi vill gärna att det ska var luftigt så att alla får plats här, säger Calle Holmberg.

Vernissage på lördag den 13 januari klockan 12 till 15 på Arlövs bibliotek. Utställningen varar fram till den 11 februari.

Publicerad 12 January 2018 16:04