Lommabor hindrade 2, 5 ton mat från att slängas

LOMMA.

Under 2017 har Lommaborna hindrat 12 kvadratmeter is att smälta. Detta genom att handla mat som annars skulle ha slängts.

Av
Lena Karlsson

Matsmart inriktar sig på att sälja mat som annars skulle ha kastats. För enligt en Sifoundersökning som företaget låtit göra slänger många svenskar ofta mat efter att bäst-före-datum.

"Men bäst-före-datumet är bara en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Men maten kan ätas i veckor, månader och till och med år efter att bäst-före-datumet passerats", hävdar Matsmart i ett pressmeddelande.

– Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att måndag blir tisdag och bäst-före-datumet passerats. Använd dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta, säger företagets vd Karl Andersson.

Han menar också att Lommaborna som har handlat mat av dem är miljöhjältar

– Våra kunder i Lomma har genom att minska matsvinnet sett till att bevara 12 kvadratmeter is i Arktis. De är riktiga miljöhjältar.

Men Lommaborna är långt ifrån bäst i landet. Av de totalt 2 022 ton mat som Matsmart sålde under 2017 stod invånarna i Lomma för 2,5 ton. I en rakning över bästa matsvinnskommun som företaget själv har gjort placerar det kommunen på plats 286 av landets 290 kommuner.

Publicerad 10 January 2018 15:54

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag